CEYLON AAN HET BEGIN VAN DE NEDERLANDSE TIJD
“Insula Ceilon olim Taprobana Incolis Tenarisin et Lankawn“. Kopergravure uitgegeven door Nicolaas Visscher te Amsterdam ca. 1670. In de tijd met de hand gekleurd Afm. 49,6 x 59,5 cm.
Gedetailleerde kaart van Sri Lanka, met nadruk op de Nederlandse aanwezigheid op het eiland. In het centrum ligt prominent de heilige berg Adam’s Peak. Adams Brugh een keten van kalkstenen zandbanken, koraalriffen en eilandjes (tegenwoordig bekend als Adam’s Bridge of Rama’s Bridge), verbindt in het noordoosten Mannar Island met Rameswaram Island (voor de kust van India).
Ceylon leverde de Europeanen kaneel, olifanten, parels en arecanoten. (In het zuidwesten zien we de Caneel Landen, in het noorden van het eiland “Alhier syn veel olifanten“.) Na 22 jaar felle strijd worden de Portugese strijdkrachten door de VOC van Sri Lanka verjaagd en wordt Ceylon in 1658 beschouwd als buitgemaakte territoriale bezitting. Om de recente overname van het eiland op de Portugezen te benadrukken staan op de kaart Nederlandse vlaggetjes bij de kuststeden, evenals bij enkele nederzettingen in het binnenland. Bij baaien langs de kust staat waar kan worden afgemeerd en waar bronnen zijn voor drinkwater.
Prijs: VERKOCHT