Constructivistische ontwerptekening – Vladimir Lebedev, 1924-1933

Constructivische matroos. Sjabloondruk over pen en potlood. Ontwerp voor een kinderboek vervaardigd door Vladimir Vasilevich Lebedev (Влади́мир Васи́льевич Ле́бедев) (1891-1967).…

Lees verder

Constructivische matroos. Sjabloondruk over pen en potlood. Ontwerp voor een kinderboek vervaardigd door Vladimir Vasilevich Lebedev (Влади́мир Васи́льевич Ле́бедев) (1891-1967). Afm. ca. 15,5 x 24 cm (lijst: 45 x 42 cm).

Tussen 1924 en 1933 was Vladimir Lebedev Art Director voor de Leningradse uitgever van kinderboeken Detgiz (ДЕТГИЗ). Hij was mede verantwoordelijk voor de creatie van een nieuwe stijl kinderboeken. Hij zag de boeken als integrale organismen waarin alle elementen samenkomen als structurele eenheid.

Sovjet kinderboeken werden bij Detgiz in de jaren ‘20 en ‘30 niet ontwikkeld door uitgevers, maar door kunstenaars met uiteenlopende talenten. Lebedev lette daarbij met name op een sterke grafische expressie als basis en probeerde de nieuwsgierigheid uit zijn eigen kinderjaren naar constructivistische principes te vertalen.

Prijs: VERKOCHT