Den Haag, groentemarkt, tweede helft 18de eeuw

Opticaprent van Den Haag. Kopergravure vervaardigd in de tweede helft van de 18de eeuw, in de tijd met de hand…

Lees verder

Opticaprent van Den Haag. Kopergravure vervaardigd in de tweede helft van de 18de eeuw, in de tijd met de hand gekleurd, recent ingelijst en voorzien van led-verlichting. Afm. (lijst) ca. 47 x 62 cm.

Gezicht vanuit de huidige Prinsestraat (ongeveer vanaf de Nobelstraat) op de groente markt met rechts de Grote Kerk en verderop het stadhuis. (Tegenwoordig doet de straat Dagelijkse Groenmarkt nog aan deze plek herinneren.) Groentestallen tonen volle manden met verschillende producten. Een groenteverkoopster onderhandelt met een klant, een elegant echtpaar kijkt van een afstand toe. Een slager loopt met een varkenskarkas op z’n rug naar de Vleeshal.

De prent is bij deze zgn. uitgewerkte opticaprent bij een groot aantal raampartijen uitgesneden en vervolgens aan de achterkant beplakt met ‘chinees vloeipapier’. Het was de bedoeling om de prent met kaarslicht erachter te bekijken, waardoor het leek alsof er binnen in de huizen licht brandde. De combinatie van vuur en papier heeft er voor gezorgd dat er maar weinig prenten als deze (in goede staat) bewaard zijn gebleven. Met de van led-verlichting voorziene omlijsting wordt nagenoeg het zelfde effect bereikt als in 18de eeuw, zonder dat het warm wordt of roet afgeeft.

Prijs: VERKOCHT