Den Haag en Scheveningen – J. Smulders & Co., ca. 1915
“’s Gravenhage en Scheveningen” . Kleurenlithografie vervaardigd door J. Smulders & Co rond 1915. Afm. 43 x 38 cm.
Deze kaart biedt een gedetailleerd overzicht van de geografische, stedenbouwkundige en landschappelijke configuratie van de stad Den Haag en haar badplaats Scheveningen in een periode van intensieve ruimtelijke ontwikkeling.
Te zien is dat Scheveningen en Den haag praktisch aaneengegroeid zijn, en de stadsdelen aan de westkant van de stad verder groeide. Voor de hoogste klassen en middenstand werd genoeg gebouwd in Den Haag. Goed gesitueerde burgers konden terecht in Benoordenhout, de middenstand kon terecht in het Bezuidenhout. Ook hier is daarmee de Haagse tegenstelling tussen ‘noord’ en ‘zuid’ goed zichtbaar.
Voor de mensen aan de onderkant van de maatschappij werd er juist minder gebouwd, m.n. door de introductie van de Woningwet. Met de Woningwet was het namelijk minder lucratief om meer huizen met lage huren te bouwen en werd duidelijk dat het initiatief van woningbouwverenigingen en de gemeentelijke overheid moest komen. Het heeft tot 1914 geduurd voor de gemeente een actieve rol ging spelen in woningbouw.
Scheveningen neemt op de kaart een prominente plaats in. De badplaats, ontwikkelde zich in deze periode tot een internationaal erkende bestemming voor kuurtoerisme. Iconische gebouwen zoals het Kurhaus en andere luxe hotels waren daarvoor neergezet. De zichtbare tramlijnen die Den Haag verbinden met Scheveningen weerspiegelen de technologische innovaties van de tijd en markeren het begin van een meer geïntegreerd regionaal vervoersnetwerk.
Ook is het Vredespaleis te zien, dat in 1913 was geopend door koning Wilhelmina. Voor de bouw van het Vredespaleis werden de landgoederen Rustenburg en Buitenrust aangekocht in 1905 door de gemeente en gesloopt.
Prijs: VERKOCHT