Gezicht op het dorp Altforst (in het Land van Maas en Waal, bij Nijmegen) bij zonsopgang. Grijs gewassen pentekening van de hand van Dirk van der Burg. Verso door de kunstenaar geannoteerd en gedateerd “Altforst 20 Juny 1763”. Afm.: 11 x 18,3 cm.
In de 18e-eeuw ontwikkelde zich in Nederland, tamelijk los van wat er elders in Europa in de kunstwereld plaatsvond, een heel eigen topografisch genre. Het gedetailleerd en waarheidsgetrouw uitbeelden van de omgeving nam een ongekende vlucht. Tekenaars reisden door grote delen van het land om belangrijke gebouwen, steden en dorpen vast te leggen met een systematiek en op een schaal die niet eerder was vertoond. Eerst ging het vooral om historische informatie, maar al snel kwam er steeds meer aandacht voor de juistheid van de afbeeldingen en voor de artistieke kwaliteit.
Ze werkten soms op doek of paneel, maar vooral tekenden ze op papier. Niet alleen de veelheid aan Nederlandse stadsgezichten en de zorgvuldigheid van uitvoering is opmerkelijk, maar ook het hoge artistieke niveau dat sommige kunstenaars bereikten.
De in Utrecht werkzame landschapschilder Dirk van der Burg (1721-1773) tekende in opdracht van verzamelaars gezichten op dorpen en kastelen. Daarvoor reisde hij naar het Land van Maas en Waal en maakte dit gezicht op het pittoreske Altforst. Een dag voordat hij Altforst bezocht, namelijk op 19 juni 1763, was hij bij het dorp Horssen, een klein uur lopen van Altforst en maakte daar een tekening van het dorp en mensen die graan oogsten. Van Altforst gaat Van der Burg de volgende dag naar kasteel Batenburg dat op anderhalf uur lopen ligt en maakt daarvan ook twee tekeningen (te zien in het Gelders Archief hier en hier).
(Twee jaar later reisde Van der Burg wederom naar het Land van Maas en Waal. Op 21 augustus 1765 maakte hij een tekening van het dorp Puiflijk. Vier dagen eerder, op 17 augustus, was hij ook weer in het nabijgelegen Altforst, zoals te zien op deze tweede tekening. De aanblik van het dorp moet hem hebben bekoord.)
Prijs: VERKOCHT