The Finding of Moses – Sir Lawrence Alma-Tadema, 1905

Heliogravure vervaardigd in 1905 door de Berlin Photographic Company naar het schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1904, in de…

Lees verder

Heliogravure vervaardigd in 1905 door de Berlin Photographic Company naar het schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema uit 1904, in de tijd met de hand gekleurd. Afm. 48 x 74,8 cm. In originele lijst.

Eind 1902 reisde Alma-Tadema naar Egypte (in die tijd onder Brits protectoraat) als gast van de ingenieur Sir John Aird om de inauguratie van de Aswan Dam bij te wonen, die Aird’s bedrijf net had gebouwd.

Aird wilde voor de gelegenheid een Egyptisch schilderij door Alma-Tadema laten maken. Het onderwerp werd Exodus II:6, duidend op een eerdere belangrijke gebeurtenis op de Nijl: “En de dochter van Farao ging af, om zich te wassen in de rivier; en haar jonkvrouwen wandelden aan den kant der rivier; zo zag zij dat knechtje; en zij werd met barmhartigheid bewogen over hetzelve.

Het werd een van Alma-Tadema’s mooiste werken. We zien een koninklijke processie langs de Nijl. De entourage van de dochter van de Farao loopt langs lavendel en ridderspoor, liefdevol kijkt zij Mozes aan. Links een rood granieten beeld van een zittende farao, met op de sokkel in hiëroglyfen “Geliefd door Ra, de koning van Opper- en Neder Egypte.”

Alma-Tadema werkte twee jaar lang aan het doek, totdat zijn vrouw opgemerkt schijnt te hebben dat het jongetje inmiddels twee jaar was en niet meer gedragen hoefde te worden.

Prijs:VERKOCHT