Tekening met pen en bruine en grijs gewassen inkt, van de hand van Gerrit Groenewegen (1754 – 1826). Afm. 32,8 x 48,6 cm.
We zien een fregat dat voor anker ligt, daaromheen varen een sloep en platbodems met frisse koelte. Het wateroppervlak golft behoorlijk. Iets verderop nog een driemaster met gestreken zeilen.
Schilder en etser Groenewegen, bracht zijn gehele leven door in Rotterdam en woonde even buiten de toenmalige stad aan de Westzeedijk. Evenals zijn vader was hij scheepstimmerman. Bij een ongeval – hij raakte bekneld onder een sluitende valbrug – verloor hij echter al jong een deel van zijn rechterbeen waardoor hij dit vak niet meer kon uitoefenen. Hierna ontwikkelde hij zich als kunstenaar.
Slechts zeven schilderijen zijn van hem bekend. Als tekenaar en etser was hij echter zeer productief. Zijn vroegste tekeningen dateren uit 1779, de laatste waarschijnlijk uit 1816. Vele van zijn tekeningen en aquarellen zijn topografisch en hebben Rotterdam en omgeving tot onderwerp met de nadruk op havens en de Maas, maar zijn specialiteit was het weergeven van schepen.
Van Eijnden en Van der Willigen zeggen over Groenewegen in 1820 in hun Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst: “Hij teekent Schepen van allerlei soorten, en in allerlei rigtingen, in stille en woelende waters, met sapverwen [aquarelverf] en met Oostindischen inkt. Het Scheepstimmeren geleerd hebbende, is hem zulks in het naauwkeurig teekenen van Schepen bijzonder dienstig.”
Prijs: VERKOCHT