Hemelkaart sterrenbeelden – Seutter, ca. 1750

HEMELKAART MET STERRENBEELDEN EN PLANETEN “Planisphaerium Coeleste“. Kopergravure uitgegeven door Matthäus Seutter te Neurenberg ca. 1750. Later met de hand…

Lees verder

HEMELKAART MET STERRENBEELDEN EN PLANETEN

Planisphaerium Coeleste“. Kopergravure uitgegeven door Matthäus Seutter te Neurenberg ca. 1750. Later met de hand gekleurd. Afm. 48 x 57 cm.

We zien de sterren van het noordelijk- en zuidelijk halfrond afgebeeld als allegorische figuren, dieren en wetenschappelijke instrumenten. De stijl van de sterrenbeelden volgt het Firmamentum Sobiescianum sive Uranographia uit 1687 van de Poolse astronoom Johannes Hevelius. Het ontwerp van de kaart was gebaseerd op werk van de Nurenbergse astronoom Georg Christoph Eimmart (1638-1705).

Behalve de halfronden zien we zeven diagrammen tegen een achtergrond van wolken. Linksboven teksten uit Genesis: “God noemde het licht dag en de duisternis noemde Hij nacht.” Rechtsboven de fasen van de maan gezien vanaf de aarde. Centraal bovenaan zien we God als de Schepper, gezeten op een wolk en begeleid door putti. Onderaan vlnr: de verlichting van de maan door de zon, astronomische modellen van Tycho Brahe, Copernicus en Ptolemaeus alsmede een model van Lansbergen over de beweging van de aarde om de zon. Een sleutel voor de grootte van de sterren op de halfronden wordt in het midden weergegeven.

Prijs: VERKOCHT