HEMELKAART VOLGENS HUYGENS
“Systema Solare et Planetarium ex hypothesi Copernicana secundum elegantissimas Illustrissimi quondam Hugenii deductiones novissime collectum & exhibitum…” [zonnestelsel en planetarium volgens de zeer elegante hypothese van Copernicus, berekend en gepresenteerd met de laatste gegevens door de illustere Huygens]. Kopergravure vervaardigd door Johann Baptist Homann naar het werk van Johann Gabriel Doppelmayr, afkomstig uit de Atlas Coelestis in quo Mundus Spectabilis uitgegeven te Neurenberg 1742 of 1748. Later met de hand gekleurd.
De kaart toont het zonnestelsel en de sterrenbeelden in de dierenriem ten tijde van de zonsverduistering in Europa en Noord-Azië op 12 mei 1706. De voorstelling is gebaseerd op de Cosmotheoros van Christiaan Huygens. In het midden zien we de zonovergoten banen van de Aarde, Jupiter en Saturnus. Daaromheen barokke voorstellingen van de 12 tekens van de dierenriem. In de vier hoeken wordt de lezer van de kaart begroet, zien we de zon, een overzicht van ons zonnestelsel, een schematische voorstelling van een zonsverduistering, Urania (godin van de astronomie) en putti’s die met meetinstrumenten naar de hemel kijken.
Johann Gabriel Doppelmayr (1677-1750) was professor in de wiskunde in Neurenberg en schreef over astronomie, geografie, cartografie, trigonometrie, zonnewijzers en wiskundige instrumenten. Als onderdeel van het hogere doel van de Verlichting, waarbij wetenschappelijke ideeën onder een breder publiek werden gebracht, was hij ook betrokken bij de vervaardiging van globes en vertaalde hij Nicholas Bion’s werk uit 1699 L’usage des globes célestes et terrestes, et des sphères.
Johann Baptist Homann (1664-1724), een voormalige Dominicaner monnik, was de belangrijkste en meest productieve Duitse cartograaf/uitgever van de 18de eeuw en vervaardigde kaarten en globes die opvielen zowel door hun geografische nauwkeurigheid als bijzondere esthetiek. Johann Baptist Homann was de founding father van een familie uitgeverij die actief bleef tot 1848.
Prijs: VERKOCHT