“Incantation /Salammbô” lithografie van de hand van Alphonse Mucha, gedrukt door F. Champenois te Parijs als bijlage van L’Estampe Moderne, uitgegeven in augustus 1897. Gesigneerd in de steen linksonder. Afm. 38 x 21,7 cm.
Mucha was waarschijnlijk de meest bekende en invloedrijkste kunstenaar van de hele Art Nouveau-stroming in Europa. Deze litho die hij maakte voor L’Estampe Moderne, is een mooi voorbeeld uit zijn beste periode. Met een combinatie van exotische rijkdom, openlijke en weelderige sensualiteit en de prachtige vloeiende, kronkelige lijnen en kleurpatronen creëerde hij een geheel nieuwe stijl.
Salammbo is de tweede roman van Gustave Flaubert. Het verhaal speelt zich af in Carthago tussen 241 en 238 v.Chr., kort na de Eerste Punische Oorlog. De huurlingen kwamen in opstand tegen Carthago omdat ze niet betaald werden voor hun diensten in de oorlog tegen de Romeinen. Tegen deze achtergrond ontspint zich het verhaal van de liefde tussen Matho, een van de leiders van de opstandelingen, en Salammbo de dochter van de heerser van Carthago. In het verhaal wordt “Le Zaïmph” gestolen, de magische sluier van de stad. (In de voorstelling van Mucha draagt Salammbo de sluier over haar schouder en wordt bewierookt.) Als de opstandelingen worden verslagen, wordt Matho gevangengenomen en ter dood veroordeeld. Salammbo verkiest dan te sterven in plaats van verplicht te trouwen met een ander.
Flauberts Salammbo is een mengeling van de geschiedenis van de Punische oorlogen en van de mythen uit het oude Carthago. De liefde tussen de mooie exotische Salammbo en de barbaar Matho, zorgt voor enkele van de meest erotische passages uit de 19de– eeuwse literatuur.
In tegenstelling tot Les Mâitres de l’Affiches, verscheen L’Estampe Moderne tussen 1897-1899 als een reeks maandelijkse feuilletons met daarbij telkens vier originele lithografieën van kunstenaars als Mucha, Louis Rhead, Henri Meunier, Henri-Gabriel Ibels, Théophile-Alexandre Steinlen, Adolphe Willette en Eugène Grasset.
Literatuur: Ann Bridges “Alphonse Mucha, het complete grafische werk”, nr. R10b
Prijs: VERKOCHT