DE EERSTE JAARBEURS IN NEDERLAND
Reclame affiche voor de eerste Nederlandse Jaarbeurs te Utrecht in 1917. Kleurenlithografie ontworpen door Carel Adolph Lion Cachet (1864 – 1945). Afm. 102 x 69 cm.
Gedurende de Eerste Wereldoorlog verloor Nederland zijn internationale handelscontacten, zodat het na enige tijd op zichzelf was aangewezen. Er kwamen tal van industrieën met producten die voorheen geïmporteerd werden, wat een opbloei van de binnenlandse handel tot gevolg had. Hierdoor ontstond behoefte aan een centraal punt, waar binnenlandse handelscontacten gelegd konden worden. In 1917 wordt door de Vereeniging Nederlandsch Fabrikaat de eerste Jaarbeurs in Nederland georganiseerd. De keuze viel op Utrecht als vestigingsplaats vanwege de centrale ligging.
De beurs werd gehouden in barakken op het Janskerkhof en het Vredenburg en in de gebouwen van de fruithal en de graanbeurs op het Vredenburg.
Hoewel verkoop en détail verboden was, werd het grote publiek in de gelegenheid gesteld de laatste dagen van de beurs te bezoeken. De organisatoren vonden het bij het karakter van de jaarbeurs horen, dat zij gehouden werd in de straten en op de pleinen van de stad. Een commissie voor vermakelijkheden zorgde tijdens de beurs voor ontspanning en vermaak. Utrecht veranderde tijdelijk in een stad vol vertier: optochten trokken door de stad, etalagewedstrijden zorgden voor fraaie vitrines en ’s avonds was er theater en muziek. De beurs trok in 1917 al 150.000 bezoekers.
Lion Cachet, de ontwerper van het affiche, werd na zijn opleiding tot onderwijzer aan de Amsterdamse Kweekschool, tekenleraar aan diverse scholen in Amsterdam. Daarna ontwikkelde hij zich tot een allround kunstenaar; hij batikte, was houtgraveur, ontwierp behangselpapier, tapijten, sieraardewerk, meubels, bankbiljetten, affiches, was boekband ontwerper, en maakte complete ontwerpen voor het inrichten van salons op Nederlandse passagiersschepen.
Prijs: VERKOCHT