Love’s Jewelled Fetter – Lawrence Alma-Tadema, 1896

LOVE’S JEWELLED FETTER / THE BETROTHAL RING Heliogravure naar het schilderij (Opus CCCXXVIII) van Lawrence Alma-Tadema uitgegeven door Arthur Tooth…

Lees verder

LOVE’S JEWELLED FETTER / THE BETROTHAL RING

Heliogravure naar het schilderij (Opus CCCXXVIII) van Lawrence Alma-Tadema uitgegeven door Arthur Tooth in 1896. Gesigneerd in potlood door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm.: 51 x 36 cm.

Een voorstelling als Love’s Jewelled Fetter wordt veelal uitgelegd als een onderdeel van een moderne verlovingsceremonie in een Romeinse setting. In de Romeinse traditie echter, was het presenteren van een ring van minder belang dan in de moderne betekenis.

Een schijnbaar rechttoe rechtaan voorstelling van een verloving als deze, kan daarom ook anders worden uitgelegd. Misschien is de ring die de vrouw laat zien geen verlovingsring, maar slechts een duur geschenk van een geliefde. Immers, het woord Fetter [d.w.z. keten/boei] in de titel van dit werk, duidt er niet echt op dat er romantiek in het spel is. En gezien het feit dat de vrouw er opgesmukt bij zit, zou kunnen worden geïnterpreteerd dat het in de voorstelling gaat om een minnares die haar geliefde om zijn rijkdom waardeert, in plaats van om huwelijkstrouw.

Aan de zuil boven de dames hangt een portret van een man. Op de opengeslagen luiken er van staat “ama me”: houd van mij. Deze aansporing spreekt wellicht nog meer voor de alternatieve interpretatie.

Prijs:VERKOCHT