mode ontwerp tekening – Madame Bruyère, 1930er jaren

“Gai Paris” modetekening van de collectie van Marie-Louise Bruyère. Medio jaren 1930. Gouache op grijs papier. Mme. Bruyère (1884 –…

Lees verder

Gai Paris” modetekening van de collectie van Marie-Louise Bruyère. Medio jaren 1930. Gouache op grijs papier.

Mme. Bruyère (1884 – na 1959) was geboren op het Franse platteland, maar haar ambitieuze ouders verhuisden naar de groeiende voorsteden van Parijs, waar het hen voor de wind ging. Ze woonden in het chique Saint Gratien, waar ook Princesse Mathilde (het nichtje van Napoleon I) woonde. Ze volgde haar opleiding bij Cheruit en vervolgens bij Lanvin. In 1928 opende ze haar eigen “Bruyère Couture“, en met haar collectie van begin 1930 plaatste ze zich tussen de toonaangevende jonge ontwerpers van haar tijd zoals Schiaparelli, Alix, Rochas en Mainbocher. Haar faam groeide internationaal, waardoor ze in 1937 een grand salon aan de Place Vendôme kon openen.

Haar ontwerpen werden ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten. In 1932 was de naam Bruyère in de winkels van Manhattan de op twee na bekendste (achter Vionnet en Lanvin).

Haar kleding was chique, zeer draagbaar en bovenal modieus, opvallend door subtiele en ongewone design elementen. Met twee shows per jaar van elk 200 modellen, had ze een enorme productie en had in 1947 328 medewerkers. Haar bedrijf groeide tot midden jaren 1950. Als men dan overstapt naar prêt-à-porter gaat het na een paar jaar ten onder.

Prijs: VERKOCHT