“Monaco – Monte Carlo” – Alphons Mucha, 1897

“Monaco – Monte Carlo”, lithografie vervaardigd door Alphonse Mucha, gedrukt te Parijs in 1897 door F. Champenois. Gesigneerd in de…

Lees verder

Monaco – Monte Carlo”, lithografie vervaardigd door Alphonse Mucha, gedrukt te Parijs in 1897 door F. Champenois. Gesigneerd in de druk linksonder. Afm.: 108 x 75 cm.

Alphons Mucha (1860-1939) werd geboren in Moravië (huidig Tsjechië) en is onlosmakelijk verbonden met de Art Nouveau, aanvankelijk ‘le style Mucha’ genoemd. Als geen ander wist hij de Slavische ziel met een licht melancholische inslag weer te geven. In 1887 vertrok Mucha naar Parijs. Heel de stad was overweldigd door zijn werken en de affiches werden zelfs van de straten geroofd. De sierlijke lijnen, frisse pastelkleuren en weelderige motieven in zijn illustraties van sensuele vrouwen, werden de iconen van het fin de siècle.

Een dergelijke vormgeving, zachte kleuring en verbluffend subtiele tekenkunst was vóór Mucha nog nooit eerder vertoond en gaf richting aan de Art Nouveau.

Tussen 1896 en 1902 bereikte Mucha zijn grootste grafische productie en uit deze periode stamt ook zijn beste werk, waaronder het affiche “Monaco – Monte Carlo”, de voorloper van alle luxe toeristische affiches.

Centraal in zijn creaties staat de ‘Mucha-vrouw’. Zij trekt ons hypnotisch aan met een onnoembaar maar onweerstaanbaar visioen, een onuitgesproken belofte – heilzaam, verleidelijk, verheffend en op erotische wijze kwetsbaar. Haar blik is wazig, alsof zij juist tevoorschijn komt, op het moment van ontwaken is uitgebeeld, weifelend tussen de liefde van de beschouwer en de vaag herinnerde beelden van een andere wereld.

Dit affiche adverteert voor de spoorlijn Paris-Lyon-Marseille. Het belooft de verrukkingen van een luxe vakantie aan de Middellandse Zee. De beeldschone vrouw houdt haar handen verwonderd voor haar gezicht tegen een achtergrond van een blauwe zee en bergachtige kustlijn. Ze wordt omringd door natuurlijke schoonheid en omkranst met een weelderig patroon van gebogen stengels met seringen, hortensia’s, anjers en viooltjes. In de verte zien we de karakteristieke torens van het beroemde casino van Monte Carlo.

Prijs: VERKOCHT