New Orleans – naar John William Hill, 1852

SCHITTEREND GROOT GEZICHT OP NEW ORLEANS “New Orleans from the lower cotton press 1852” Lithografie vervaardigd door David William Moody…

Lees verder

SCHITTEREND GROOT GEZICHT OP NEW ORLEANS

New Orleans from the lower cotton press 1852” Lithografie vervaardigd door David William Moody naar een tekening van John Willian Hill, uitgegeven in 1852 door Smith Brothers & Co. te New York. Later met de hand gekleurd. Afm.: 67 x 111 cm.

We zien de skyline van New Orleans vanaf de Lower Cotton Press, met het Vieux Carre en een groot deel van het stedelijk gebied langs de bocht van de Mississippi. We aanschouwen talrijke zeilschepen, stoomboten en andere vaartuigen en de landmarks van de stad.

(Het uitkijkpunt, de New Orleans Lower Cotton Press, was een hoog gebouw waar men met stoompersen balen van het katoen maakte dat van de plantages kwam.)

Dit gezicht op New Orleans is er een uit een serie van opmerkelijk mooie grote stadsgezichten, uitgegeven door de vier gebroeders Smith – Francis, George Warren, David Clifford en Benjamin Franklin. Een paar zijn er gegraveerd, maar de meeste werden gelithografeerd door drukkers in Boston en New York. Waarschijnlijk wilden de Smiths alle belangrijke Amerikaanse steden vastleggen, maar het werden er uiteindelijk iets meer dan veertig uit het oostelijk deel van de VS.

Het project kostte meer tijd dan gepland en de litho’s konden niet op tijd aan de inschrijvers worden geleverd. Maar de prenten waren zonder uitzondering de moeite van het wachten waard. Indrukwekkend van formaat en prachtig van compositie, werd elke stad optimaal weergegeven. Ze werden perfect gelithografeerd door de beste ambachtslieden uit het vak. Met deze stadsgezichten maakten de gebroeders Smith de beste prenten op dit gebied.

Reference: John W. Reps (1984) “Views and Viewmakers of Urban America. Lithographs of towns and cities in the United States and Canada”, p. 206-208

Prijs: VERKOCHT