New York – George Hayward, c.1860

17e-EEUWS NIEUW AMSTERDAM “Nieu Amsterdam een ​​Stedeken in Noord Amerikaes Nieu Hollant, op het eilant Manhattan: namaels Nieu Jork genaemt,…

Lees verder

17e-EEUWS NIEUW AMSTERDAM

Nieu Amsterdam een ​​Stedeken in Noord Amerikaes Nieu Hollant, op het eilant Manhattan: namaels Nieu Jork genaemt, toen het geraekte in ‘t gebiet der Engelschen 1667. New Amsterdam, a small City on Manhattan Island, New-Holland, North America, now called New York & is a part of the English Colonies, about 1667.” Lithografie van George Hayward rond 1860 gemaakt voor David Thomas Valentine’s “Manual of the Corporation of the City of New York”. Later met de hand gekleurd. Afm.: 16 x 25 cm.

David Thomas Valentine (1801-1869) was ruim dertig jaar ambtenaar bij de gemeente New York en wordt beschouwd als de belangrijkste historicus van de stad in die tijd. Tussen 1841 en 1870 publiceerde Valentine jaarlijks een statistisch en historisch naslagwerk dat hij het “Manual of the Corporation of The City of New York “ noemde. Valentine’s Manuals bevatten honderden kaarten, lithografieën en houtgravures van New York City, veelal van plekken die al waren gesloopt, zoals te zien op deze prent, maar bevatten ook lijsten met kantoren en kantooreigenaren, verkiezingsresultaten en financiële overzichten.

1667 betekende het einde van de Tweede Engels-Nederlandse oorlog, die werd afgesloten met het Vrede van Breda. In dat verdrag was de Republiek der Verenigde Nederlanden het eens met Groot-Brittannië over de status-quo van het Engelse bezit van Manhattan, waarbij de Nederlanders (voorlopig) geen aanspraak meer maakten op het eiland.

Prijs: VERKOCHT