Ouderkerk aan de Amstel, 1775

“’t Dorp Ouderkerk aan den Amstel, ziende op de Nieuwgeboude Kerk.” Gravure vervaardigd in 1775 door Cornelis Bogerts naar een…

Lees verder

’t Dorp Ouderkerk aan den Amstel, ziende op de Nieuwgeboude Kerk.” Gravure vervaardigd in 1775 door Cornelis Bogerts naar een tekening van Hendrik Keun, uitgegeven door F.W. Greebe. Afm. (incl. tekst): 29,3 x 51,2 cm.

We zien het dorp vanaf de Amsteldijk, sinds 1990 beschermd dorpsgezicht aan de driemond van de rivieren Amstel en Bullewijk. De in augustus 1775 ingehuldigde Nieuwe Gebouwde Kerk te Ouderkerk verving het op instorten staande gebouw van de Gereformeerde Kerk. Een (tegenwoordig Amstelkerk geheten) voor die tijd modern gebouw in de vorm van een Grieks kruis met korte armen ontworpen door Jacob Eduard de Witte, stadsarchitect van Amsterdam.

Ouderkerk aan de Amstel was vanouds een belangrijke pleisterplaats op de weg van Amsterdam naar Utrecht. Vanaf Amsterdam liep de route langs de westoever van de Amstel. Net voorbij Paardenburg kwam men via de brug over de Amstel in de Brugstraat in Ouderkerk. Via Dorpsstraat, Kerkstraat en de brug over de Bullewijk kwam men op de westoever van de Bullewijk (Ronde Hoep Oost) en bij de Voetangel via de zuidoever van de Holendrecht naar Abcoude. De stad Amsterdam voerde het beheer over deze weg tot aan het tol bij de Voetangel een bekende herberg op het snijpunt van de Waver, de Holendrecht en de Bullewijk. Tot de zeventiende eeuw functioneerde Ouderkerk als verzorgingskern voor het omringende gebied, waar veeteelt en visserij de belangrijkste bestaansmiddelen waren. Daarna vestigden welgestelde stedelingen zich met buitenplaatsen langs de rivieren. Lommerrijke enclaves met monumentale huizen langs de vroegere hoofd(water)wegen.

Prijs: VERKOCHT