19E EEUWS PARIJS
“Plan routier de la vile de Paris divisé in 12 arrondissemens et 48 quartiers.” Kopergravure vervaardigd door Eustache Hérisson, uitgegeven door Jean in 1836. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm.: 56 x 74 cm.
Na de Napoleontische tijd was Frankrijk niet langer de dominante macht die het vóór 1814 was geweest, wel speelde het een belangrijke rol in Europa op economisch, cultureel, diplomatiek en militair vlak. Frankrijk was sterk gecentraliseerd, alle beslissingen werden in Parijs genomen.
De restauratie bracht vrede en algehele welvaart. Frankrijk herstelde van de spanning en chaos die voortvloeiden uit de oorlogen, moorden en de verschrikkingen van twee decennia ontwrichting.
Publieke gelden groeiden aanzienlijk en de nationale begroting vertoonde elk jaar een overschot. De particuliere banken sector groeide enorm waardoor Parijs, samen met Londen, een financieel wereldcentrum werd. Het communicatiestelsel werd verbeterd, wegen werden verbeterd, kanalen verlengd en stoombootverkeer gemeengoed.
De kaart is omgeven door 16 stadsgezien, een uiting van de hernieuwde interesse in cultuur en geschiedenis. Het hoger onderwijs bloeide aan de Sorbonne-universiteit. Grote nieuwe instituten gaven Frankrijk een voorsprong op tal van gebieden, zoals de École Nationale des Chartes (1821) voor geschiedschrijving, de École Centrale des Arts et Manufactures in 1829 voor innovatieve techniek en de École des Beaux-Arts voor de schone kunsten, heropgericht in 1830.
Tussen 1795 en 1860 was Parijs verdeeld in twaalf arrondissementen. Elk arrondissement was onderverdeeld in vier quartiers. Het was nog de tijd dat niet-gehuwde paren die samenwoonden, naar verluidt “getrouwd waren in het gemeentehuis van het 13e arrondissement” (“se marier à la mairie du 13e arrondissement“), een grappige verwijzing naar niet bestaande 13e arrondissement.
Eustache Hérisson (1759 – 1818) was een Franse cartograaf en geografisch ingenieur die in de eerste jaren van de 19e eeuw in Parijs actief was. Hérisson was een leerling van de 18e-eeuwse cartograaf Rigobert Bonne. Hij was lid van de Société Royale. Veel van zijn werk werd postuum heruitgegeven, in dit geval door Jean in de Rue Jean-de-Beauvais nr. 10, vlakbij de Sorbonne.
Prijs: VERKOCHT