Perzische Rijk – Jean Baptiste D’Anville,1779

“Carte de l’Empire de Perse” [kaart van het Perzische Rijk], kopergravure naar het werk van Jean Baptiste D’Anville, gemaakt door…

Lees verder

Carte de l’Empire de Perse” [kaart van het Perzische Rijk], kopergravure naar het werk van Jean Baptiste D’Anville, gemaakt door Paolo Santini in 1779 voor zijn “Atlas Universel dressee sur les Meilleures Cartes Modernes” uitgegeven in Venetië in 1784. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 48 x 60,5 cm.

De kaart beslaat het Perzische Rijk vanaf de Zwarte Zee in het westen en de Perzische Golf in het zuiden tot Kasjmir en Punjab in India, inclusief de hedendaagse staten Iran, Irak, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan en delen van India.

In deze periode beleefde Perzië de laatste jaren van de kortstondige Zand-dynastie, die regeerde vanuit de hoofdstad Isfahan. De dood in 1779 van Karim Khan, de stichter van de Zand-dynastie, leidde tot een burgeroorlog. In 1794 wierp Aga Muhammad Khan Loft Ali Khan, de laatste sjah van de Zand Dynastie, van de troon en verhuisde de hoofdstad naar de nieuwe stad Teheran. Het daaropvolgende tijdperk van de Qajar-dynastie, werd gekenmerkt door talrijke militaire conflicten met de opkomende macht van het Russische keizerrijk en het verlies van een groot deel van het Perzische grondgebied.

Jean Baptiste Bourguignon d’Anville (1697 – 1782) was misschien wel de belangrijkste en productiefste cartograaf van de 18e eeuw. Hij verbeterde de standaarden voor het maken van kaarten aanzienlijk. D’Anville werd cartograaf van de koning die zijn cartografisch materiaal aankocht, de grootste collectie in Frankrijk. Hij maakte meer dan 200 kaarten tijdens zijn leven. In tegenstelling tot de meeste cartografen uit die tijd, baseerde D’Anville zich niet uitsluitend op eerdere kaarten vervaardigde zijn kaarten op basis van intensieve studie en onderzoek. Zijn kaarten waren dan ook de meest nauwkeurige en uitgebreide van zijn tijd – feitelijk de eerste moderne kaarten. Zijn kaarten bleven het referentiepunt in de cartografie gedurende de 19e eeuw en werden gebruikt door talloze ontdekkingsreizigers en reizigers.

Prijs: VERKOCHT