Prague plan with town views, c.1840

Prague plan with town views Plattegrond van Praag omgeven door 16 afbeeldingen van belangrijke gebouwen. Lithografie vervaardigd door Franz Weiß…

Lees verder

Prague plan with town views

Plattegrond van Praag omgeven door 16 afbeeldingen van belangrijke gebouwen. Lithografie vervaardigd door Franz Weiß naar het ontwerp van Carl Graf Vasquez-Pinas von Löwenthal, gedrukt te Wenen rond 1840 door Ludwig Förster. Later met de hand gekleurd. Afm. 53,5 x 68,5 cm.

Vasquez (1796 – 1861) kwam uit een verarmde adellijke familie en hield zich na een militaire opleiding bezig met kadastrering. Vanaf 1822 werkte hij voor de regering van Neder-Oostenrijk. De kosten van de publicatie een plattegrond van Wenen waren enorm uit de hand gelopen, maar ondanks hoge schulden vervaardigde Vasquez in de eerste helft van de 19de eeuw, verdere plattegronden van steden uit de Donaumonarchie: Baden, Triest, Boedapest en Praag. De plattegronden waren bedoeld als visitekaartjes van het smaakvol-kunstzinnige levensgevoel uit de Biedermeier tijd. Als zeer vroege lithografie, cartografisch uiterst nauwkeurig en voorzien van een rand met kleine fijne stadsgezichten zijn ze tegenwoordig geliefde verzamelstukken.

We zien hier de oude binnenstad van Praag met Hradchin ten westen van de Moldau.

Prijs VERKOCHT