Rotterdam – Caspar Merian, 1659

“Rotterdam“, kopergravure gedrukt van platen. Afm. 20 x 70 cm. Gegraveerd ca. 1650 door Salomon Savry, uitgegeven te Frankfurt a.M.…

Lees verder

Rotterdam“, kopergravure gedrukt van platen. Afm. 20 x 70 cm.

Gegraveerd ca. 1650 door Salomon Savry, uitgegeven te Frankfurt a.M. door Caspar Merian in 1659 als onderdeel van de atlas Topographia Germaniae Inferioris.

Topographia Germaniae Inferioris was een deel van Topographia Germaniae, het belangrijkste werk van kopergraveur en uitgever Matthäus Merian de Oudere (1593 – 1650). Hij gaf dit werk gezamenlijk uit met Martin Zeiler (1589-1661) uit Ulm, die voor de tekst verantwoordelijk was. Het werk bevat ongeveer 2.000 afbeeldingen en plattegronden van steden, kloosters en kastelen en geldt als een van de belangrijkste werken op het gebied van geografische afbeeldingen.

Merian was 1642 begonnen met de uitgave van een overzichtswerk met stadsgezichten, afbeeldingen van landschappen en kaarten waar hij reeds decennia lang tekeningen voor had verzameld.

Tot 1688 werd de serie uitgebreid met verdere beschrijvingen van Europese gebieden tot uiteindelijk 30 banden met in totaal 92 kaarten en 2142 stadsgezichten en was daarmee een van de grootste uitgegeven boeken uit z’n tijd.

De eerste delen graveert Matthäus Merian zelf en geeft deze ook zelf uit. Later wordt aan een groot aantal in die tijd beroemde graveurs het graveerwerk uitbesteed en nemen zijn zoons Matthäus de Jongere en Caspar het uitgeverswerk over.

Prijs: VERKOCHT