Scheepstafereel – Jan Verbruggen, 1745

SCHEEPSTAFEREEL VOOR DE KUST BIJ ENKHUIZEN Tekening met aquarelverf van de hand van Jan Verbruggen. Gesigneerd en gedateerd linksonder “JVerbruggen…

Lees verder

SCHEEPSTAFEREEL VOOR DE KUST BIJ ENKHUIZEN

Tekening met aquarelverf van de hand van Jan Verbruggen. Gesigneerd en gedateerd linksonder “JVerbruggen fecit 1745“. Afm. Ca. 21 x 33 cm.

Jan Verbruggen (1712-1781) gaat na de Franse kostschool in Voorburg terug naar Enkhuizen waar hij geboren is. Daar begon hij met het tekenen van Vaertuigen, Zee- en Strantgezichten, daer men de branding der Zee over het zoute pekelvelt ziet heenen weiden, of het schuim der bruischende baeren tegens scheepen, strant en duinen, ziet aanstuiven, nevens de verandering van lucht en water in allerlei gesteltheit van weer; door dezen weg heeft hij tot de kennis der Scheepsbouwkunst aenleiding gekregen.

Verbruggen was ook schepen en weeshuisvoogd te Enkhuizen en was aldaar gevestigd als geschutgieter. Van 1755 tot 1770 werkte hij in Den Haag als directeur van de Lands-grofgeschutgieterij en vertrok in 1770 naar Engeland.

Er zijn van Verbruggen meerdere tekeningen bekend naar schilderijen van Ludolf Bakhuijzen en Jan Claes Rietschoof, waaronder zeegezichten bij Enkhuizen met jachten en Oost-Indiëvaarders.

Prijs:VERKOCHT