Silver Favourites – Lawrence Alma-Tadema, 1903

SILVER FAVOURITES Heliogravure uit 1903 vervaardigd door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCLXXIII) van Lawrence Alma-Tadema. In…

Lees verder

SILVER FAVOURITES

Heliogravure uit 1903 vervaardigd door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCLXXIII) van Lawrence Alma-Tadema. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 52 x 31,7 cm.

 Silver Favourties is een voorbeeld van de reeks werken waarop vrouwen zijn afgebeeld tegen een decor van glanzend marmer, de heldere Middellandse Zee en een blauwe lucht. Evenals Fortune’s Favourite betreft het hier rijke Romeinse vrouwen, die doelloos hun tijd doorbrengen terwijl ze genieten van de luxueuze setting en het prachtige uitzicht vanuit een villa maritima. De staande figuur verkruimed brood voor de vissen in een sprankelende marmeren vijver, terwijl de tweede vrouw toekijkt en de derde lui op een exedra ligt. Het brood wordt gedragen in een tympanum [tamboerijn] een instrument dat ook te zien is op The Vintage Festival.

Visvijvers waren modieuze tekenen van overdaad, gebouwd door de rijken in hun villa’s. Zulke vijvers werden vaak groots uitgevoerd, als een overduidelijk vertoon van rijkdom, maar ook als decoratie en vanwege hun amusementswaarde.

Het op zo’n luxe manier houden van vissen als huisdieren is op minachtende toon beschreven door schrijvers als Cicero en Plinius. Cicero klaagde over de bedroevende staat van de politiek, wanneer de “senaat is verlaten door de edelen. Onze staatsmannen denken dat ze boven het toppunt van menselijke eerzucht zijn verheven, als de gebaarde zeebarbeel in hun visvijvers uit hun handen eet en ze verwaarlozen al het andere.” Plinius beschreef nog ergere excessen: vissen kregen namen, werden versierd met juwelen en beweend bij hun dood.

De vrouwen dragen verschillende tinten die harmoniëren met de kleuren van de zee. Met name de kleur purper bevestigt hun hoge status, alleen de rijken immers konden zich dure purperen kleurstoffen veroorloven. De sjaal, strak en schuin over de tunica gebonden, is kenmerkend voor de Griekse beeldhouwkunst uit de vierde eeuw v. Chr.

Prijs: VERKOCHT