Serie van 6 ontwerpen voor Stollwerck’s Chocolade plaatjes ca. 1910. Aquarel en gouache op velijnpapier door Gustav Tischer, gemonogrammeerd. Afmetingen elk ca. 6,5 x 13,5. Gelijst als set in één lijst.
Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was chocolade een lekkernij voor de gegoede orde die alleen op bijzondere gelegenheden werd genoten. In 1912 kostte 1 reep zoveel als 20 broodjes.
In de jaren 90 van de 19e eeuw begon Stollwerck bij zijn chocoladerepen plaatjes toe te voegen. Oorspronkelijk werden de plaatjes verzameld in sigarendoosjes, maar later ontstond het idee net als bij postzegels de plaatjes in albums op te bergen. De repen werden veelal verkocht via chocolade automaten. Binnen een paar jaar na de invoering van de verzamelplaatjes steeg de omzet met 40 procent. Stollwerck hechtte grote waarde aan de vormgeving van de series en reserveerde 100.000 mark om bekende kunstenaars voor het ontwerp ervan aan te trekken, dat lukte bij Max Liebermann, Elli Hirsch en ook Gustav Tischer.
De onderwepen reflecteerden de laatste stand van de wetenschap van die tijd en ze droegen bij aan de vorming van de bevolking. De plaatjes werden graag op scholen ingezet omdat schoolboeken nauwelijks kleurrijk beeldmateriaal bevatten.
De ontwikkeling van de verzamelplaatjes verliep in Europa vrijwel tegelijkertijd. In Nederland begint Verkade in 1903 met de productie van de bij ons bekende plaatjes.
Bij de aanvang van de eerste wereldoorlog zette Stollwerck de productie van de verzamelplaatjes stop. Pas in 1930 verschenen er weer een paar series, maar zonder groot succes.
Prijs: VERKOCHT