Utrecht Oudegracht – Reinier Craeyvanger, ca. 1830

SFEERBEELD VAN UTRECHT “Oudegracht te Utrecht“, lithografie vervaardigd door Reinier Craeyvanger ca. 1830, later met de hand gekleurd. Gedrukt door…

Lees verder

SFEERBEELD VAN UTRECHT

Oudegracht te Utrecht“, lithografie vervaardigd door Reinier Craeyvanger ca. 1830, later met de hand gekleurd. Gedrukt door “Van de Weyer Steendrukker te Utrecht”. Afm. 34 x 44,7 cm. In lijst.

Bij het graven van de Oudegracht werd de afgegraven grond gebruikt om de oevers op te hogen. Op de hoge oevers kwam een weg te liggen met daarachter huizen van kooplieden. De opslagkelders van de huizen werden onder de straten naar de gracht doorgetrokken. Vóór deze kelders werden nieuwe kaden aangelegd. Zo zijn de typische werven en werfkelders ontstaan. Vanaf de vijftiende eeuw vormde de Oudegracht een twee kilometer lange haven met dubbele kade die eeuwenlang de levensader van de stad vormde.

Op de prent zien we de Oudegracht met Bakkerbrug en Bezembrug. Aan het einde van de gracht staat het in 1826 in neo-classicistische stijl opgetrokken stadhuis. Rechts prijkt de Domtoren. Op straat rondom de Oudegracht is het een drukte van belang. Aan het eind van de negentiende eeuw verloren de werven en de werfkelders hun handels- en opslagfunctie en trad een periode van verval in. Zie hier voor een postkaart uit 1900, ca. 70 jaar later.

Schilder, tekenaar en lithograaf Reinier Craeyvanger (1812-1880) kreeg les van zijn broer Gijsbertus Craeyvanger en bezocht de Amsterdamse Akademie. Aan die zelfde Akademie werd hij later leraar. Hij was voorzitter van het Amsterdamse Arti et Amicitiae. Reinier Craeyvanger was tevens uitmuntend zanger en violoncellist.

Provenance: collectie J.A.M. Byvoet (1925-2008), zie verso verzamelaarsstempel (Lugt 2841b). Jan Byvoet was medeeigenaar van Bloembollenbedrijf Bijvoet.

 Prijs: VERKOCHT