“Bekroning van de vaandels der kompagnie Vrijwillige Jagers der Utrechtsche Hooge School.” Lithografie vervaardigd door Reinier Craeyvanger in 1831 en gedrukt door Johannes Paulus Houtman. Later met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 40 × 31,6 cm.
Op een oproep van Koning Willem I om de Belgische Opstand de kop in te drukken en de orde in het koninkrijk te herstellen, gaven grote groepen studenten hun studie tijdelijk op om te gaan vechten tegen “het muitziek rot der Belgen”, een vijand waarvan volgens hen weinig te vrezen viel. De aantallen waren zo groot dat er voor de studenten speciale eenheden werden opgericht waarin ze geconcentreerd werden rondom de stad waar zij studeerden. De 253 Utrechtse studenten kwamen terecht in een Utrechtse compagnie. In de vroege ochtend van 2 augustus 1831 trokken de Nederlanders de Noord-Brabantse grens over voor wat de Tiendaagse Veldtocht zou gaan heten.
Aan het hoofd van iedere studentencompagnie stond een reguliere officier die de eenheid moest leiden. Dit werd gedaan om te zorgen dat de ongeoefende soldaten nog enige gevechtswaarde hadden. Naar men zegt is het tot het werkelijk leveren van strijd niet gekomen, hoewel er in de veldtocht wel een student is gesneuveld.
We zien hier de Utrechtse Vrijwillige Jagers verzameld op de Stadhuisbrug na terugkeer op 21 september 1831. Op de gracht staan mensen te kijken en ook uit de ramen hangen toeschouwers. De gevels wapperen vlaggen.
Prijs: VERKOCHT