’S WERELDS VLAGGEN TIJDENS DE AMERIKAANSE ONAFHANKELIJKSHEIDSOORLOG
“Tableau de tous les Pavillons que l’on arbore sur les Vaisseaux dans les Quatre Parties du Monde”, kopergravure te Augsburg vervaardigd door Matthieu Albert en Georg Friedrich Lotter in 1786. In de tijd met de hand geleurd, met latere toevoegingen. Afm. 62 x 92,5 cm.
Fraai en zeldzaam overzicht van 145 vlaggen die in 1786 op schepen uit de vier werelddelen werden gevoerd. De prent werd een aantal jaren na elkaar met telkens gewijzigde vlaggen op de markt gebracht.
Hier zien we nog de Franse vlag die gebruikt werd vanaf Lodewijk XIV. Het zijn nog maar drie jaar tot de Franse Revolutie (1789), waarna de tricolore gebruikt werd.
Ook zien we een van de eerste afbeeldingen van de Amerikaanse vlaggen, zoals de vlag met 13 sterren die gebruikt werd na de Onafhankelijkheidsverklaring (1776) van de Verenigde Staten en de Amerikaanse koopvaardijvlag.
Een van de vlaggen van het Keizerrijk China is afgebeeld als een grote draaikolk omringd met decoraties, een niet geheel juiste interpretatie van de vlag van de Qing-dynastie, een draak op een geel veld met acht vendels.
Aan weerszijden van de titel staan zeeslagen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Bij de linker gaat het om de Slag bij Ouessant die plaatsvond op 27 juli 1778 voor de kust van Bretagne. Het tafereel toont drie Franse schepen, de Bretagne, de Ville de Paris en de Saint-Esprit en twee Engelse schepen, de HMS Victory en HMS Formidable. De rechter voorstelling illustreert twee zeegevechten die plaatsvonden op respectievelijk 20 september 1778 bij Lissabon tussen de HMS Warwick en de Triton, en de slag tussen de fregatten Belle Poule en HMS Arethusa ten zuiden van Cornwall op 17 juni 1778. Alle drie de zeeslagen werden gewonnen door Frankrijk.
In het onderste deel van de gravure een Frans schip, links met de zeilen gestreken en rechts met gehesen zeilen, en een legenda in het Frans en het Spaans. In het midden een grote windroos.
Prijs: VERKOCHT