Zutphen – Hendrik Spies, 1807

ZUTPHEN TORENSTAD “De Stad Zutphen van den zogenaamden canonsdijk te zien. 1807.” Tekening met pen en aquarelverf van de hand…

Lees verder

ZUTPHEN TORENSTAD

De Stad Zutphen van den zogenaamden canonsdijk te zien. 1807.” Tekening met pen en aquarelverf van de hand van Hendrik Spies. Rechtsonder gesigneerd “Spies Fecit” Afm. 23,5 x 19,5 cm. (Afbeelding: 20,3 x 16,7 cm.)

Zutphen was in de 17e– en 18e-eeuw een welvarende marktplaats, een levendig centrum voor de wijde landbouw omgeving en hoofdstad van het voormalige graafschap van het Kwartier van Zutphen. Deze frontierstad van de Republiek was extra versterkt door een ring van bolwerken en wallen, nog te zien op de tekening. Vanaf 1855 werden de inmiddels knellende vestingwallen aan de IJsselzijde gesloopt en de vesting opgeheven.

Het aangezicht van de stad en de IJssel is in de loop der eeuwen sterk veranderd, maar het indrukwekkende torensilhouet van Zutphen bleef een constante factor: Zutphania Turrita [Zutphen torenstad]. Op de tekening zien we de vlnr de toren van het Pesthuys, de Nieuwstadskerk, de Broederenkerk, de Wijnhuistoren en de Walburgiskerk.

Hendrik Spies (1775-1841) was een tekenleraar die enige faam verwierf met sepia tekeningen en aquarellen van Zutphen.

Prijs: VERKOCHT