Zwitserland – Hubert Jaillot, 1693

“La Suisse Divisée en ses Treze Cantons, ses Alliez & ses Sujets.” Kopergravure gedrukt op twee gemonteerde bladen, uitgegeven in…

Lees verder

La Suisse Divisée en ses Treze Cantons, ses Alliez & ses Sujets.” Kopergravure gedrukt op twee gemonteerde bladen, uitgegeven in 1693 door Hubert Jaillot naar het werk van Nicolas Sanson. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (prent) 54 x 75 cm.

De kaart, uit Jaillot’s Atlas Nouveau, is omlijst met in totaal 24 wapens van de Zwitserse kantons, de belangrijkste steden en bondgenoten en, onderaan , nog eens negen wapenschilden met “Sujets des Suisses“. In het kaartbeeld zien we de wapenschilden terug. De vele arceringen geven een goed beeld van de vele bergen in het gebied. De schaal van de kaart wordt in een legenda volgens verschillende maatstaven weergegeven.

Na Nicolas Sanson was Hubert Jaillot (1632-1712) de belangrijkste Franse cartograaf van de 17e eeuw. Jaillot, van origine een beeldhouwer, raakte geïnteresseerd in geografie door z´n huwelijk met de dochter van Nicolas Berey, een fameuze kaarten kleurder en ging in Parijs een partnerschap aan met de zonen van Sanson. Vanaf ongeveer 1669 hield Jaillot zich bezig met het hergraveren, vergroten en heruitgeven van de kaarten van Sanson in losse edities en in atlas vorm. Hij was succesvol in het opvullen van het gat in de markt dat was ontstaan na de grote brand in 1672, die de Amsterdamse uitgeverij van Blaeu in de as had gelegd.

Met het verschuiven van het centrum van de cartografie, verandert ook de informatie op veel kaarten. Terwijl de Nederlandse cartografen zich toelegden op met name het decoratieve element van landkaarten en nogal eens fantasierijk omgingen met onbekende stukken land of zee, zijn kaarten van Franse makelij met name beroemd om hun wetenschappelijke accuratesse en wordt alleen die topografische informatie weergegeven die bij de tijd en correct was.

Prijs: VERKOCHT