“La Suisse, Devisée en ses Treze Cantons” kopergravure vervaardigd door Hubert Jaillot, als onderdeel van diens Atlas Nouveau in 1693, hier uitgegeven door Pieter Mortier tussen 1696-1708. In de tijd met de hand gekleurd. Afm: 49 x 63,5 cm.
Deze fraaie kaart van Zwitserland is opgedragen aan de hertog van Bourgondië en is omzoomd met de wapens van de 13 kantons alsmede de wapens van de grote steden en bondgenoten van de confederatie.
Het kaartbeeld beslaat heel Zwitserland en is zeer gedetailleerd. Zo zien we bergen, rivieren, bossen, nationale grenzen, regionale grenzen, kastelen en steden.
In tegenstelling tot veel omliggende gebieden, beleefde Zwitserland de 17e eeuw als een periode van vrede en stijgende welvaart. Neutraliteit was gunstig voor de economie, waardoor de confederatie andere landen van goederen kon voorzien. Ook was er een toestroom van vluchtelingen, vooral Franse hugenoten na hun verdrijving in 1685, die sterk bijdroeg bij het herstel van oude ambachten en het starten van nieuwe ondernemingen.
Met de pensioenen van het huurlingen systeem en commerciële bedrijvigheid was kapitaal opgebouwd dat werd uitgeleend aan de omliggende landen die voortdurend oorlog voerden, met name aan Frankrijk. De bankiers in Genève werden daarmee het centrum van een uitgebreid Europees financieel netwerk.
Er was ook voldoende kapitaal beschikbaar om de nationale industriële expansie te financieren. Natuurlijke hulpbronnen waren er niet in voldoende hoeveelheden om gemakkelijk te worden geëxploiteerd en de opbrengst van de landbouw was niet genoeg voor de groeiende bevolking. Dientengevolge had de Zwitserse confederatie ruime beschikking over arbeidskrachten. En omdat het door land omgeven Zwitserland geen scheepvaartondernemingen of koloniale bezittingen had, kwam de economische ontwikkeling van de industrie.
Prijs: VERKOCHT