Den Haag en Omstreken – Mouton & Co., 1932

FRAAIE ART DECO KAART VAN DEN HAAG EN WASSENAAR “‘s-Gravenhage en Omstreken. Wandelkaart” van de gemeentelijke Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting,…

Lees verder

625

FRAAIE ART DECO KAART VAN DEN HAAG EN WASSENAAR

‘s-Gravenhage en Omstreken. Wandelkaart” van de gemeentelijke Dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting, kleurenlithografie uitgegeven in 1932 door Mouton & Co. Afm. 61 x 103,5 cm.

In de jaren 1920 keek men met kritische ogen naar het ontwerp voor stadsuitbreiding van ‘kunstenaar’ Berlage, het zou te eenzijdig op de fraaie vorm gericht zijn. Daarop kwam de toenmalige Dienst Stadontwikkeling en Volkshuisvesting met een eigen ontwerp en werd na 1928 tussen Mient en Laan van Meerdervoort  de Vruchtenbuurt aangelegd. De nieuwe Vruchtenbuurt werd een groene, overwegend voor middenstanders gebouwde wijk en kreeg door zijn besloten pleintjes en monumentaal vormgegeven doorgaande routes toch weer een Berlagiaans karakter. Ook kwam er tussen de Bosjes van Pex en het landgoed Meer en Bos, al een aantal straten van het luxe wijkje Meer en Bos. Nog verder zeewaarts werd tenslotte voortgebouwd aan de Vogelwijk.

In de driekwart eeuw voor het verschijnen van deze kaart was de bebouwde kom van Den Haag tot het tienvoudige toegenomen en praktisch versmolten met de dorpen Scheveningen, Loosduinen, Rijswijk en Voorburg. Dankzij de verbeterde vervoersmogelijkheden was het centrum van Den Haag met zijn theaters, banken, luxe winkels ook het uitgaans- en winkelcentrum van de Voorburgers en Rijswijkers geworden. Bovendien werden de randgemeenten steeds meer bevolkt door Hagenaars van oorsprong, die er een relatief goedkope en rustig gelegen woning hadden gevonden. Werken en winkelen deden zij in de Residentie.

Prijs: Euro 625,-