Groningen en Ommelanden – Pieter van der Keere, 1622

“Groninga Dominium”, kopergravure uitgegeven door Petrus Kaerius (Pieter van der Keere) in 1622. Verso Franse tekst. Later met de hand…

Lees verder

1.350

Groninga Dominium”, kopergravure uitgegeven door Petrus Kaerius (Pieter van der Keere) in 1622. Verso Franse tekst. Later met de hand gekleurd. Afm. 37 x 48cm.

We zien Groningen Stad en Ommelanden met rechtsboven een gezicht op de stad (ontleend aan een uitgave van Ludovico Gucciardini) en linksonder twee “Groningi“, gekleed in de mode van die tijd. De titel wordt geflankeerd door twee putti met het wapen van de stad. Het uitgeversimpressum staat rechtsonder in de hoek “P. Kaerius ex[ecudit]“.

De kaart werd opgenomen in Kaerius’ atlas “Germania Inferior“. In totaal beleefde deze atlas slechts drie edities: twee edities in het Latijn in 1617 en een in het Frans in 1622. Na de dood van zijn vrouw in 1623, kwam Kaerius in financiële moeilijkheden en was hij verplicht zijn koperplaten te verkopen. De nieuwe eigenaar was Claes Jansz. Visscher, die de kaart voorzien zijn eigen naam opnieuw in de handel bracht.

Prijs: Euro 1.350,-