Hertogdom Gelderland, Kwartier van Nijmegen – Frederick de Wit, 1680

HERTOGDOM GELDERLAND “Tetra[r]chia Ducatus Geldriae Neomagensis“, kopergravure uitgegeven in 1680 als onderdeel van het Frederick de Wit‘s Nieuw Kaertboeck van de…

Lees verder

950

HERTOGDOM GELDERLAND

Tetra[r]chia Ducatus Geldriae Neomagensis“, kopergravure uitgegeven in 1680 als onderdeel van het Frederick de Wit‘s Nieuw Kaertboeck van de XVII Nederlandse Provinciën. In de tijd met hand gekleurd en met goud gehoogd. Afm. 45 x 56cm.

We zien het gebied van het hertogdom Gelderland en Kwartier van Nijmegen, met putti aan weerszijden van het wapen van Gelderland. Kompasroos en schaalstokken onder in het kaartbeeld.

Na een jeugd in Gouda vestigde de Frederick Wit (1629/30 – 1706) zich rond 1648 in Amsterdam. Hij begon een winkel in de Kalverstraat die aanvankelijk De Dry Crabben werd genoemd en komt in het bezit van koperplaten die eerder door Johannes Janssonius werden gebruikt. Na 1655 werd de naam veranderd in De Witte Pascaert [van De Wit + zeekaart] en zat zijn winkel op de hoek van de Dam. Door zijn huwelijk met Maria van der Waag in 1661, kreeg hij het poorterschap van Amsterdam en kon hij lid worden van het boekverkopersgilde St. Lucas.

Prijs: Euro 950,-