KENNEMERLAND, WAAR RIJKE 18E-EEUWSE AMSTERDAMMERS VERPOOSDEN
“Nieuwe kaart van t’ baljuwschap van Kennemerland met de bannen van Westsaanen, Assendelft, Heemskerck, Wyk aan Duyn, Velsen, Spaarwoude, etc. met groote naaukeurigheid geteekend en uitgegeven door de weduwe van Nicolaas Visscher.” Kopergravure in dit geval heruitgegeven door Pieter Schenk rond 1740. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm. (plaatafdruk): 47,8 x 58 cm.
Afgebeeld is een gedeelte van Kennemerland tussen de lijn Bakkum-Limmen-Akersloot in het noorden en de lijn Haarlemmerhout-Lutkemeer in het zuiden, de Noordzee in het westen en de lijn Wormer-Zaandam-Slotermeer (Middelveldts Polder) in het oosten. De diverse bannen van het baljuwschap zijn afzonderlijk ingekleurd.
Het baljuwschap Kennemerland werd in de 18e eeuw een geliefde verblijfplaats voor welgestelde Amsterdammers, die er hun buitenplaatsen lieten aanleggen. De oorsprong hiervan lag vaak in het feit dat rijke kooplieden in de 17e eeuw de agrarische hofsteden in deze streek zagen als een veiligere geldbelegging dan meer onzekere beleggingen zoals de zeevaart of investeringen in overzeese gebieden. De streek was vanuit Amsterdam beter bereikbaar geworden door de aanleg van de Haarlemmertrekvaart in 1632. In de latere 17e eeuw werden een aantal van deze boerderijen omgezet naar landhuizen met weelderige tuinen om te kunnen dienen als zomerverblijf. Soms werd ook een kasteel verbouwd tot buiten (bijvoorbeeld Slot Assumburg) of werd een buiten direct in de polder gebouwd. Bij de locatiekeuze werd vaak het uitzicht over water en weilanden als uitgangspunt genomen, zodat veel buitens werden gesticht langs de rivieren en aan het Wijkermeer.
In de 18e eeuw namen de buitenplaatsen sterk toe in aantal en omvang. Na de aanleg van de rijweg langs de Haarlemmertrekvaart in 1770 nam de bereikbaarheid van de streek verder toe en groeide deze vervolgens uit tot een recreatiegebied voor rijkere stedelingen.
Linksboven draagt Elisabeth Verseyl, de weduwe van Nicolaas Visscher II, de kaart op aan de “hooggeachte, scherpzinnige, waakzame Johannes van de Poll, regent van de stad Amsterdam.”
Prijs: Euro 1.850,-