Schermer polder – Joan Blaeu, 1662

INGEPOLDERDE SCHEMER “Caerte van de Scher-Meer”. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu rond 1662 als deel van diens “Atlas Maior”. In…

Lees verder

975

INGEPOLDERDE SCHEMER

Caerte van de Scher-Meer”. Kopergravure uitgegeven door Joan Blaeu rond 1662 als deel van diens “Atlas Maior”. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. ca. 46,5 x 56,5 cm.

In de 17e eeuw zijn veel meren in de huidige provincie Noord-Holland drooggemalen. Dit waren private ondernemingen met veelal een dubbel doel. Aan de ene kant vormden de grote meren een bedreiging voor de omliggende steden, aan de andere kant gaf de drooglegging nieuwe vruchtbare landbouwgrond door de kleibodem die verpacht kon worden. Na het doorslaande succes van de Beemster werden ook plannen gemaakt om de andere meren droog te malen. Uiteindelijk is in 1633 ook een plan gemaakt om het Schermeer droog te leggen. In 1635 was deze onderneming voltooid.

Op deze kaart is de verkavelde Schermer te zien met rechtsboven de Beemster en een deel van het oude land, het Schermer-eiland. De Huygendijk (links) vormt de scheiding tussen de Waart (Heerhugowaard) en de Schermeer.

Het titelcartouche onderaan de kaart wordt geflankeerd door twee jongens met vishengels. Rechtsonder zien we een wapen met de beschermheilige van de Schermer. In het kaartbeeld beschrijvende teksten over het Schermereiland, Beemster en Heerhugowaard. Zo lezen we dat de drooglegging van de Beemster gereed was op 30 juli 1612 en dat die dag jaarlijkse wordt herdacht met een jaarmarkt.

Prijs: Euro 975,- (incl. lijst)