BUITENPLAATSEN IN DE VECHTSTREEK
“Nieuwe kaart van Mynden en de 2 Loosdrechten, mitsgaders van ‘s-Graveland nevens het gerecht van Breukelen en Loenersloot“. Kopergravure voor het eerst uitgegeven rond 1677 en herzien na 1702. Dit exemplaar werd heruitgegeven door Petrus Schenk rond 1720. Later met de hand gekleurd. Afm.: 48 x 56 cm.
Deze weinig bekende overzichtskaart van het middengedeelte van de Vechtstreek (tussen Nederhorst den Berg en Maarssen), is in z’n tijd waarschijnlijk een bestseller onder buitenplaats bezitters geweest. Ca. 155 buitenplaatsen aan de Angstel, de Vecht en te ‘s-Graveland worden genoemd.
De buitens ontstonden in een periode van enorme opbloei van handel en nijverheid in de steden (met name Amsterdam). Een nieuwe sociale bovenlaag van de bevolking was in korte tijd rijk geworden door handel met overzeese gebieden en kon zich een riante tweede woning in een landschappelijk fraai gebied veroorloven. ’s Winters woonde men in de stad, maar ’s zomers hadden ze met hun talrijke personeel een aangenaam leven in hun buitenhuis. De Vechtstreek was daarbij geliefd door de gemakkelijke bereikbaarheid met openbare trekschuiten en particuliere jachten.
De herziening van de kaart werd medegefinancierd door Jeronimus de Haze, een belangrijke Amsterdamse regent die in Loosdrecht een buitenplaats bezat. Voor zijn bijdrage krijgt hij zijn wapen op de kaart gezet.
Literatuur: Donkersloot-de Vrij “De Vechtstreek”, nr. 20b
Prijs: Euro 1.950,-