“Africa Accurate in Imperia, Regna, Status & Populos divisa, ad usum serenissimi Ludovici XV Galliarum Regis. – Carte D’Afrique Dressée pour l’usage du Roy“. Kopergravure vervaardigd door Johannes Condet naar het ontwerp van Guillaume de L’Isle (ook wel “Delisle”), uitgegeven te Amsterdam in 1742 door Johannes Covens en Cornelis Mortier. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm.: 49 x 64 cm.
Op deze kaart toont Delisle het Afrikaanse continent zonder de imaginaire meren waar volgens Claudius Ptolomaeus de Nijl z’n oorsprong zou hebben. Delisle geeft ook de juiste lengtegraad van 42o voor de Middellandse Zee, waardoor de breedte van de noordelijke vorm van Afrika wordt gecorrigeerd.
De belangrijkste gebieden worden aangeduid met hoofdletters: “BARBARIE“, “EGYPTE“, “NUBIE“, “NIGRITIE“, “GUINÉE“, “ABISSINIE“, “ETHIOPIE” en “CAFFERIE“. Stippellijnen verdelen heel Afrika in talrijke subregio’s zoals koninkrijken en staten. Binnen de regio’s zien we een veelheid details en plaatsnamen, vooral rond die gebieden die door Europeanen werden gekoloniseerd of verkend in West-Afrika, Abessinië, Congo, Zuidoost-Afrika langs de Zambesi-rivier en Zuid-Afrika. Bij Kaap de Goede Hoop staan de Nederlandse nederzettingen Drakenstein, Stellenbosch en Fort Hollandia aangeduid. Het Marawi meer [Malawi] in Centraal-Afrika wordt voor het eerst op deze kaart van Delisle weergegeven. Het is ook de eerste keer dat de rivieren Senegal en Niger van elkaar worden gescheiden.
Guillaume De L’isle (1626- 1757) wordt vaak de vader van de moderne geografie genoemd. Hij werd verkozen tot lid van de Franse Académie Royale des Sciences in 1702, en werd vervolgens benoemd tot Premier Geographe du Roi in 1718. Zijn nieuwe functie bestond uit het onderwijzen van aardrijkskunde aan de Dauphin, de zoon van koning Lodewijk XIV, vandaar de verwijzing in het titel cartouche.
Prijs: Euro 650,-