Azië – Hendrik van Loon naar Nicolas de Fer, 1724

SPECTACULAIRE WANDKAART VAN AZIË “L’Asie, divisee selon l’etendue de ses principales parties”. Zeldzame kopergravure op 4 bladen gegraveerd in 1696…

Lees verder

14.500

SPECTACULAIRE WANDKAART VAN AZIË

L’Asie, divisee selon l’etendue de ses principales parties”. Zeldzame kopergravure op 4 bladen gegraveerd in 1696 door Hendrik van Loon naar het ontwerp van Nicolas de Fer, geograaf van de koning. Met aan de linker- en rechter zijde nog eens 4 bladen met een “Description de l’Asie” en titelstrook. Uitgegeven te Parijs door Guillaume Danet in 1724. Later met de hand gekleurd. Afm: ca. 106 x 157 cm.

Aan de bovenzijde een decoratief titelcartouche “L’Asie Ou Tous les Points Principaux sont Placez sur les Observations des Mrs. De l’Academie Royale des Sciences.” [Azië, waarvan alle belangrijkste punten zijn weergegeven aan de hand van de observaties van de heren van de Koninklijke Academie van Wetenschappen.] Het cartouche aan de linkerzijde draagt de kaart op aan (uiteraard) Lodewijk van Frankrijk, Le Grand Dauphin.

Een aantal detail kaarten tonen het Arctisch gebied rondom Spitsbergen en Nova Zembla, twee verdere inzetkaartjes het noordoosten van China, gebaseerd op de memoires van de Jezuïeten Martino Martini en Ferdinand Verbiest.

De rijk versierde marges van de kaart vertellen over de volkeren van Azië en laten dit met fraai graveerwerk zien: Chinezen, Japanners, Turken, Indiërs, Tartaren [Russen], inwoners van de Philippijen/Molukken/ Soenda Eilanden, Ceilonezen, Arabieren, inwoners van Goa, Mingreliërs, Les Imirettes [?], Armeniërs, Georgiërs, mensen van Golkonda, Maleisiërs, Siamezen, en Cochin en Tonkin Chinezen [Vietnamezen].

De bijna altijd verloren gegane tekst aan weerszijden van de kaart geeft informatie over de geografie van Azië in z’n algemeenheid, over rivieren, steden, kapen, meren en zeeëngten en geeft een aantal details over Turkije, Arabië, China, Perzië, India, Russia, en “Aziatische eilanden in de oceaan”.

Nicolas de Fer was een van de belangrijkste Franse kaartmakers van de late 17e eeuw en paste de decoratieve stijl van de Franse cartografie ook toe op deze wandkaart van Azië. In zijn vroege carrière maakte De Fer meer kleine atlassen van Europa en Frankrijk, maar in 1690 werd hij de officiële geograaf van de Dauphin en later geograaf van de Franse en Spaanse koningen. In de jaren 1690 gaf hij onder het beschermheerschap van de Dauphin een reeks wandkaarten uit voor de Franse adel; van hem zijn in totaal 26 verschillende 26 wandkaarten uitgegeven.

De conditie van deze kaart komt overeen met de grootte en de leeftijd van het stuk: het is in z’n geheel verbruind en er zitten talloze gerestaureerde scheuren en breuken in het papier. De bladen papier zijn op linnen gemonteerd.

Prijs: Euro 14.500,-