INDRUKWEKKENDE WANDKAART VAN CHINA
“Map of China” / 象形中華民國人物輿地全圖 / Xiàngxíng Zhōnghuá Mínguó Rénwù Yúdì Quántú (Picturale kaart van de mensen en geografie van Republiek China). Chromolithografie samengesteld in 1931 door John A. Diakoff, getekend door G. Primakoff en uitgegeven door de Northern Trading Co. Ltd. & Mr. V.F. Yao-hsiun. Afm.: ca. 153 x 204 cm.
Deze fraai versierde kaart toont China van Kashgar tot Taiwan, inclusief de naburige landen Korea, Japan, Mongolië en Nepal. De kaart is bedoeld om de diversiteit van het land te illustreren, met daarop al het natuurlijke en al het door de mens gemaakte, politieke en administratieve grenzen, provincies, steden, hoofdsteden, wegen, spoorwegen, flora en fauna, bergen, rivieren, meren, kanalen, bezienswaardigheden, landbouwgebieden, religieuze en educatieve gebouwen, etc. Tekst en annotaties op de kaart zijn zowel in het Engels als in het Chinees. Alle gebieden binnen China zijn kleurrijk versierd, terwijl regio’s daarbuiten, zoals Japan, Korea en India, ook mooi zijn geïllustreerd maar niet van kleur zijn voorzien.
De kaart brengt culturele en historische elementen samen die zowel pro-Chinese als pro-Russische standpunten suggereren – niet zo verwonderlijk voor 1931, toen de grootste dreiging voor China uit Japan kwam. In hetzelfde jaar dat deze kaart werd uitgegeven, bliezen de Japanners een spoorweg op in het noordoosten en lokten daarmee een oorlog uit (het zgn. Mukden-incident) en de Japanse invasie van Mantsjoerije. Dat geen van deze gebeurtenissen hier wordt aangegeven, suggereert dat deze kaart is uitgegeven vóór september 1931.
Deze ongebruikelijke kaart, vermoedelijk bedoeld voor Chinese schoolkinderen in Harbin (de grootste stad in Noordoost-China), geeft enkele politieke standpunten weer. Zo gaat de kaart voorbij aan het feit dat er na de Russische revolutie vele Russen naar Mantsjoerije waren vertrokken (om vervolgens in 1920 naar de Sovjet Unie te moeten vertrekken of stateloos te raken). Harbin wordt weergegeven door een niet-raciaal onderscheidbare arbeider. De opname van Tibet binnen de grenzen van China is een andere ongebruikelijke keuze, gezien het feit dat Tibet in 1912 de heerschappij van de Qing-dynastie van zich afschudde en de facto onafhankelijkheid genoot tot 1951 (toen het werd geannexeerd door de Volksrepubliek China). Taiwan, destijds een Japanse kolonie, wordt hier in kleur afgebeeld als onderdeel van China. De kunstenaar lijkt hierin de historische territoriale aanspraak van China op het eiland te ondersteunen. Het is opmerkelijk dat de titel aangeeft dat de kaart ‘goedgekeurd is door het Ministerie van Onderwijs van de drie Oostelijke Provincies’, wat suggereert dat de weergave van Taiwan als onderdeel van China bedoeld kan zijn om dit bestuur tevreden te stellen.
John Diakoff (Иван Андреевич Дьяков, 1881 – 1969), kwam in 1931 naar Harbin. Daar vestigde hij zich als wetenschappelijk medewerker van de Russische Oriëntalistische Vereniging, een groep Russische geleerden (en zo wordt gezegd spionnen) die in Harbin waren gevestigd. Hij was ook inspecteur van Russische scholen en gaf in 1945 les aan de St. Nicholas School in Harbin.
Er zijn van deze kaart weinig exemplaren bewaard gebleven en vanwege de decoratieve waarde zeer gewild.
Prijs: Euro 6.250,-