“European Revue, Kill that Eagle” Lithografie ontworpen door John Henry Amschewitz in december 1914 en uitgegeven door Geographia Ltd. te Londen. Afm. (papier) 57 x 81 cm.
Ondanks de eerste vrolijke indruk heeft de kaart een serieuze boodschap.
We zien Oostenrijk-Hongarije in het midden, afgebeeld als de tragische en sullige Pierrot-figuur die eeuwig hunkert naar een onbeantwoorde liefde. Is het de Duitse liefde waar Oostenrijk naar verlangt? Terwijl de Duitse adelaar zich vastgrijpt aan de Franse bajonet, kijkt hij ontzet toe hoe de bruine beer van Rusland naar hen beiden uithaalt, bij de enkels en klauwen grijpt. Een kleine hond (Servië) grijpt hem bij z’n mouw. Groot-Brittannië en Frankrijk staan klaar om de adelaar aan te vallen. Frankrijk wordt voorgesteld als Marianne avec le Coq Galois, de twee emblematische symbolen van de Franse natie.
Groot-Brittannië wordt voorgesteld als een dominante John Bull met zijn armen reeds bebloed door conflict. Het bloed is niet van hemzelf. Hij neemt een grote stap over het Kanaal naar het gevecht, gewapend met een zwaard en heeft de legers van Ierland, India, Canada en het ANZAC (Australia and New Zealand Army Corps) achter zich staan. Hij ziet de situatie als “Business as usual“.
In het zuiden wordt Italië afgebeeld als een operazanger die “You made me love you, I didn’t want to do it” zingt (geschreven door de Amerikaan Al Jolson en voor het eerst uitgegeven in 1913). Italië trok zich later terug uit de Driebond. Het Ottomaanse Rijk wordt, ongewild lijkt het, zittend op een vat buskruit, door een Duitse soldaat met pickelhaube in de richting van het conflict geduwd. De kleinere (neutrale) landen van Europa kijken aandachtig toe van een afstand, voorzichtig en nerveus, met de maalstroom van Europese zaken om hen heen.
Amschewitz was een in Engeland geboren kunstenaar die zich niet kon aanmelden voor de dienstplicht vanwege een blessure die hij opliep tijdens het werken aan een muurschilderingsproject in Liverpool. In plaats daarvan concentreerde Amschewitz zich op zijn interesses in kunst en theater, thema’s die in deze kaart en zelfs in de titel zelf naar voren komen: European Revue.
Provenance: collectie Martinus Cornelis Sigal (1888 – 1969), met verso diens verzamelaars stempel.
Prijs: Euro 1.950,-