“Novissima et Accuratissima Totius Italiae Corsicae et Sardiniae descriptio” [nieuwste en nauwkeurigste weergave van heel Italië, Corsica en Sardinië], kopergravure uitgegeven door Frederick de Wit te Amsterdam in 1680. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. ca. 49,5 x 58 cm.
De kaart bestrijkt het gehele Italiaanse schiereiland, inclusief de Dalmatische kust, dat destijds onder de Republiek Venetië viel. Ook zien we Corsica en Sardinië en een deel van Sicilië.
De 17e eeuw was een tumultueuze periode in de Italiaanse geschiedenis, gekenmerkt door grote politieke en sociale veranderingen. (Zoals de toename van de pauselijke macht en de invloed van de rooms-katholieke kerk op de contrareformatie.) Ondanks belangrijke artistieke en wetenschappelijke prestaties, zoals de ontdekkingen van Galileo op het gebied van astronomie en natuurkunde en de bloei van de barokstijl in architectuur en schilderkunst, kende Italië over het algemeen economische neergang.
Ondanks het feit dat in Italië enkele grote ontdekkingsreizigers waren geboren zoals Christoffel Columbus, Amerigo Vespucci en Giovanni da Verrazzano, ondermijnde de ontdekking van de Nieuwe Wereld het belang van Venetië en andere Italiaanse havens als handelsknooppunten. Het zwaartepunt verschoof van Europa naar het westen, richting de Atlantische Oceaan. Bovendien, de betrokkenheid van Spanje in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), gedeeltelijk gefinancierd door belastingen op de Italiaanse bezittingen, trok een zware wissel op de Italiaanse handel en landbouw; terwijl Spanje economisch afgleed, sleepte het haar Italiaanse gebieden met zich mee.
De zwarte dood bleef Italië de hele 17e-eeuw achtervolgen. De pestepidemie van 1630 die Noord-Italië teisterde, eiste mogelijk een miljoen levens (ongeveer 25% van de bevolking. De pestepidemie van 1656 doodde tot 43% van de bevolking van het Koninkrijk Napels. De dramatische achteruitgang van de bevolking van Italiaanse steden (en dus van de economische activiteit) heeft bijgedragen aan de ondergang van Italië als commercieel en politiek centrum.
Na de Spaanse Successieoorlog (1701-1713) zou Spanje veel van zijn grondgebied in Italië verliezen aan de Oostenrijkse Habsburgers, waarmee Oostenrijk de dominante macht in Italië zou worden.
De kaart is versierd met een prachtige allegorische cartouche met “Italia Turrita e Stellata“, de nationale personificatie van Italië, een vrouw met op haar hoofd een kroon met muur en torens (vandaar turrita of “met torens”) en de “Stella d’Italia” [“Ster van Italië”]. Ze draagt een staf (als teken van macht) en een Hoorn des overvloeds.
Prijs: Euro 925,-