HERTOGDOM LUXEMBURG
“Lutzenburgensis Ducatus Veriss Descript.” Kopergravure vervaardigd door Pieter van der Keere (Petrus Kaerius) naar het ontwerp van Jacques Surhon, uitgegeven door Ludovico Guicciardini te Amsterdam in 1609. Later (?) met de hand gekleurd. Afm.: ca. 23,5 x 31 cm.
In tegenstelling tot bijna alle andere gewesten van de Habsburgse Nederlanden waren er in Luxemburg betrekkelijk weinig calvinisten. Luxemburg bleef de Beeldenstorm dan ook bespaard en bleef het tijdens tijdens de Tachtigjarige Oorlog op de achtergrond. Door de afstand van de andere Nederlanden en door de omstandigheid dat Luxemburg door het prinsbisdom Luik afgescheiden was van de andere Nederlanden, had het een eigen identiteitsbesef en was het in zichzelf gekeerd. Het gewest bleef Spaans- of koningsgezind.
Zo werd de Pacificatie van Gent (1576) niet door het hertogdom getekend. Luxemburg bleef een uiterst handig steunpunt voor het Spaanse leger, vooral in de jaren 1576-1579. In 1593 vielen de hertog van Bouillon en de Staatse legeraanvoerder Filips van Nassau Luxemburg binnen, maar stadhouder Peter Ernst I van Mansfeld kon bezetting van het gebied voorkomen.
Ruim 40 jaar na het verschijnen van deze kaart, bij de Vrede van Münster in 1648, werd het het hertogdom Luxemburg ingedeeld bij de Spaanse Nederlanden.
Prijs: Euro 275,-