Luxemburg – Alexis-Hubert Jaillot, 1695
€2.950
17E-EEUWSE WANDKAART VAN LUXEMBURG
“Le Duché de Luxembourg divisé en quartier Walon et Allemand dans chacun desquels sont divisez les seigneuries, prevostés et comtés. Le Duché de Bouillon, le Comté de Namur et le Pays entre Sambre et Meuse.” [Het Hertogdom Luxemburg, verdeeld in de Waalse en Duitse kwartieren, waarin de heerlijkheden, proosdijen en graafschappen zijn onderverdeeld. Het Hertogdom Bouillon, het Graafschap Namen en het Land tussen Samber en Maas.] Kopergravure op 4 gemonteerde bladen vervaardigd door Alexis-Hubert Jaillot in 1695. In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm.: ca. 105 x 123 cm.
In het laatste kwart van de 17e eeuw was het hertogdom Luxemburg een betwist en strategisch belangrijk gebied binnen het bredere Europese geopolitieke landschap. Als onderdeel van de Spaanse Nederlanden werd het een brandpunt van conflicten tussen de grote Europese mogendheden, met name tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV. De ligging van Luxemburg maakte het een belangrijke bufferstaat tussen Frankrijk, het Heilige Roomse Rijk en de Lage Landen.
In 1684 werd het hertogdom onder de Vrede van Regensburg geïntegreerd in Frankrijk, waardoor het in feite een Franse bezitting werd. De stad Luxemburg werd aanzienlijk versterkt en getransformeerd tot een van de meest onneembare vestingen van Europa, vaak aangeduid als de “Gibraltar van het Noorden.”
Tijdens de Negenjarige Oorlog (1688–1697) stond Frankrijk tegenover een coalitie van Europese machten, waaronder Spanje, het Heilige Roomse Rijk, Engeland en de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het hertogdom bleef gedurende een groot deel van de oorlog onder Franse controle en was daarmee symbool voor de Franse dominantie in de regio. De oorlog eindigde met het Verdrag van Rijswijk (1697), waarin werd bepaald dat Luxemburg, samen met andere gebieden, teruggegeven moest worden aan Spanje.
Aan het einde van de 17e eeuw was Luxemburg diep getekend door oorlog en bezetting, wat de basis legde voor verdere betrokkenheid bij de Europese machtsstrijd tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701–1714).
Het hertogdom Luxemburg was georganiseerd in heerlijkheden, proosdijen en graafschappen, die allemaal op de kaart zijn aangegeven. Deze structuren vertegenwoordigden verschillende niveaus van jurisdictie en bestuur. De proosdijen fungeerden als gerechtelijke en administratieve gebieden, terwijl de heerlijkheden en graafschappen het feodale systeem van grondbezit en bestuur benadrukten.
Alexis-Hubert Jaillot (ca. 1632–1712) begon zijn carrière als beeldhouwer. Door zijn huwelijk met de dochter van Nicholas I Berey erfde hij een lucratieve uitgeverij voor kaarten en prenten. Na de dood van Nicholas Sanson (1600–1667), de belangrijkste Franse cartograaf van zijn tijd, mocht Jaillot van Sansons erfgenamen veel van zijn werk opnieuw uitgeven. Dit markeerde het begin van de grote bloeiperiode van de Franse cartografie in de late 17e en 18e eeuw, waarin het uitgeverscentrum van de cartografie geleidelijk verschoof van Amsterdam naar Parijs.
Jaillots kaarten werden bijzonder gewaardeerd vanwege hun uitgebreide en betekenisvolle allegorische cartouches, zoals ook te zien op deze kaart van Luxemburg. Hij gebruikte deze cartouches om de deugden van de Zonnekoning, Lodewijk XIV, te verheerlijken, waarbij hij zijn militaire en politieke triomfen benadrukte. Dit werk leverde Jaillot de bescherming van de Franse kroon op. In 1686 werd hij onderscheiden met de prestigieuze titel Géographe du Roi, wat aanzienlijke eer met zich meebracht, evenals een jaarlijks stipendium van 600 livres.
Prijs: Euro 2.950,-