Malta en Gozo – Nicolaes Visscher, ca. 1680

“Insularum Melitae vulgo Maltae et Gozae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaas Visscher rond 1680. In de tijd met de hand gekleurd.…

Lees verder

1.750

Insularum Melitae vulgo Maltae et Gozae”, kopergravure uitgegeven door Nicolaas Visscher rond 1680. In de tijd met de hand gekleurd. Verso: blanco. Afm.: 47 x 57 cm.

In de 17e eeuw werd Malta geregeerd door de Ridders van Malta en beleefde het een gouden tijdperk. De verdedigingswerken van Malta werden verbeterd. Grote delen van de Cittadella van Gozo werden volledig herbouwd tussen 1599 en 1622. Het gebied van de Grand Harbour werd versterkt door de bouw van de Floriana linies en de Santa Margherita linies in de jaren 1630 en 1640, die het landfront van Valletta omcirkelden, evenals dat van Birgu en Senglea. Later werden tussen 1670 en 1680 de Cottonera linies gebouwd rond de Santa Margherita linies. Vanwege een gebrek aan middelen bleven de Santa Margherita- en Cottonera-linies vele jaren onvoltooid voordat ze werden afgebouwd. In de late zeventiende eeuw werd ook Fort Ricasoli gebouwd om de ingang van de Grand Harbour te beschermen, terwijl Fort Saint Elmo en Fort Saint Angelo werden versterkt.

Ondanks de aanzienlijke versterkingen in het havengebied was in het begin van de zeventiende eeuw het grootste deel van de overgebleven kustlijn nog grotendeels onverdedigd. In 1605 werd Garzes toren gebouwd op het eiland Gozo. In de daaropvolgende jaren bleef Alof de Wignacourt de kustverdedigingswerken verbeterendoor de Wignacourt-torens te bouwen, een reeks van zes bastions-wachttorens. Tijdens het bewind van grootmeester Lascaris werden ook een aantal kleinere torens gebouwd. Zijn opvolger De Redin bouwde opnieuw een reeks vergelijkbare torens. De laatste kusttoren die werd gebouwd, was de Isopu toren, die in 1667 werd neergezet tijdens het bewind van Nicolas Cotoner.

In de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw was de marine van de Orde op zijn hoogtepunt. De Orde, meestal samen met andere Europese vloten, nam deel aan zeeslagen tegen de Ottomanen, zoals de slag op 28 september 1644, of de Slag bij de Dardanellen in 1656. Ze namen ook deel aan de Slag bij Lepanto in 1571 onder het bevel van Juan van Oostenrijk. Zeeroverspraktijken werden ook een belangrijk onderdeel van de Maltese economie tot het begin van de 18e eeuw.

Deze prachtige kaart toont het eiland Malta samen met de kleinere eilanden Gozo en Kemmuna in het noordwesten. De versterkte stad Valletta wordt prominent weergegeven langs de oostkust, evenals Mdina in het midden van het eiland. Een inzetkaartje links onderaan toont de hele Middellandse Zee samen met delen van Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Prijs: Euro 1.750,-