PERSISCHE RIJK – SAFAWIEDEN RIJK
“Persici Vel Sophorvm Regni Typvs“. [Kaart van het Perzische of Sophi (Safawieden) Rijk]. Kopergravure uitgegeven door Gerard Mercator in 1633. In de tijd met de hand gekleurd. Verso: Engelse tekst. Afm.: 35,2 x 50,3 cm.
Toen deze kaart werd gemaakt, werd Perzië geregeerd door de Safawieden (1501-1722). Onder Shah Abbas I de Grote, die regeerde van 1588 tot 1629, kwam de cultuur tot grote bloei. Hij zorgde voor wegen en bruggen. Ook de Nederlandse VOC kreeg van Abbas de Grote toestemming om handelsposten in onder andere Isfahan te stichten.
De periode van de Safawieden wordt vaak beschouwd als een culturele renaissance voor Perzië. Er was vooruitgang op het gebied van kunst, literatuur en architectuur. Isfahan, de hoofdstad, werd een centrum voor artistieke en intellectuele activiteiten, bekend om zijn prachtige moskeeën, paleizen en openbare gebouwen.
De sjiitische Safawieden bevorderden het Twaalversjiisme als de staatsgodsdienst. Dit had een blijvende impact (tot op de dag van vandaag) op het religieuze landschap van Perzië.
Perzië was een belangrijke speler in de handelsroutes van de Zijderoute, die de handel tussen Oost en West vergemakkelijkte. Isfahan, in het bijzonder, bloeide op als een belangrijk economisch en handelscentrum in deze periode.
Uit de beschrijving op de achterkant van de kaart: “Dit land is niet overal van dezelfde aard: het gebied dat grenst aan de Perzische en Kaspische Zee is het meest gezegend en gelukkig vanwege de zoetheid van de rivieren die het bewateren, de zachtheid van de lucht en de koele windvlagen die de aarde verfrist, waardoor het als een zorgende moeder overvloedig allerlei soorten fruit en vee voortbrengt, zoals tarwe, gerst, peulvruchten en ander graan. Het ontbreekt ook niet aan metalen en edelstenen, met overvloed aan wijn en diverse andere vruchten: maar de rest van dit land ligt in verhouding tot de hitte en droogte daarvan woest en onvruchtbaar.”
Prijs: Euro 625,-