Zuid-Amerika, Tierra del Fuego/Vuurland – Reinier en Josua Ottens, ca. 1745

“Tractus Australior Americae Meridionalis a Rio de la Plata per Fretum Magellanicum ad Toraltum / Nieuwe Perfecte Pascaert van ’t…

Lees verder

1.250

Tractus Australior Americae Meridionalis a Rio de la Plata per Fretum Magellanicum ad Toraltum / Nieuwe Perfecte Pascaert van ’t Suyderlyckfte deel van Suyt America, van Rio de la Plata door de straet Magellaen tot Toral.” Kopergravure uitgegeven door Reinier en Josua Ottens te Amsterdam rond 1745. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 48,5 x 56 cm.

Prachtige paskaart van Zuid-Amerika, van de Rio de la Plata tot aan de Straat Magellaan en Vuurland.

Het rijk versierde cartouche toont een ontmoeting tussen de lokale bevolking van Vuurland en Nederlandse ontdekkingsreizigers, waarbij de inheemsen de rijkdom van hun land laten zien: (gesmolten) goud en kleinvee. De afgebeelde Nederlandse figuren zijn de koopman Jacob le Maire en zijn kapitein Willem Schouten die in 1616 Kaap Hoorn rondden op weg naar Oost-Indië.

In de Zuid-Atlantische Oceaan zien we een zeeslag afgebeeld, vermoedelijk een scène uit de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

Deze paskaart, voor het eerst uitgegeven door Frederick de Wit in 1675, is een van de fraaiste en meest gedetailleerde kaarten van Zuid-Amerika uit de 17e eeuw en is vermoedelijk gegraveerd door Romeyn de Hooghe. Onze kaart is een heruitgave van de familie Ottens uit het begin van de 18e eeuw.

Prijs: Euro 1.250,-