Turkije en Cyprus – Gerard Mercator + Jodocus Hondius, 1606

575

Natoliae sive Asia Minor” [Anatolië, ook wel Asia Minor] kopergravure vervaardigd door Gerard Mercator in 1595 en uitgegeven door Jodocus Hondius als deel van de “Atlas sive Cosmographicae Meditationes de Fabrica Mundi et fabricati figura” voor het eerst in 1606. In de tijd met de hand gekleurd. Verso:  Latijnse text. Afm. (plaatafdruk): 34.5 x 47.8 cm.

Toen de kaart werd uitgegeven is het gebied als volgt beschreven:

Asia Minor, tegenwoordig Natolia of Anatolia, is zo genoemd om het te onderscheiden van het grotere Aziatische continent. Het ligt tussen de Eufraat in het oosten, de Middellandse Zee in het zuiden, Lycië en Pamfylië, de Egeïsche Zee en de Archipel in het westen, en de Pontus Euxinus (Zwarte Zee) in het noorden. Volgens Plinius is het gebied 1400 mijlen lang; Herodotus vermeldt een breedte van vijf dagreizen. Het land heeft een gematigd klimaat, heldere lucht en vruchtbare bodem, rijk aan wijn, olie, graan, weilanden, bossen, vee, wilde dieren, vis en vogels.

Ooit was het een rijk gebied vol goud, zilver en edelstenen, en het had een overvloed aan bossen, rivieren en meren. Er waren hier machtige koninkrijken, waaronder die van de Trojanen, Kretenzers, Mithridaten, Antiochiërs, Paflagoniërs, Galaten, Cappadociërs en anderen. Het gebied werd veroverd door Cyrus, Alexander de Grote en zijn opvolgers, daarna verdeeld tussen Syrië, Egypte en Babylonië, geplunderd door de Romeinen en uiteindelijk onderworpen aan de Turkse keizer.

Het gebied wordt onder de Turken verdeeld in meerdere Beylerbeyliks, elk met eigen provincies en regio’s: Pontus, Bithynië, Paphlagonië, Lycië, Galatië, Pamphylië, Cappadocië, Cilicië, Klein-Armenië.

Belangrijke steden zijn Trapezus (Trabzon), Amasya, Iconium (Konya), Mazaca (Caesarea), evenals steden aan de Zwarte Zee en aan de Egeïsche kust, waaronder Efeze, Sardes, Smyrna, Myra, en Milete.

Belangrijke rivieren zijn de Iris, Halys, Thermodon, Sangarius, Cydnus, Eurymedon en de Maeander. De Pontus (Zwarte Zee) is rijk aan vis en zeezoogdieren; de bewoners hebben een goede kennis van zeevaart.

Bekende bergen zijn onder andere Olympus (bij Mysië), de Synnades, Tmolus (in Lydië), Argæus (bij Cappadocië), de Taurus (bij Cilicië) en de Chimæra (bij Lycië), waar volgens Plinius eeuwige vlammen uit de grond komen.

Ooit stonden hier beroemde bouwwerken zoals het Mausoleum van Halicarnassus en de tempel van Diana in Efeze, een van de zeven wereldwonderen. Tegenwoordig bouwen de Turken vooral functionele gebouwen, zoals karavanserais en badhuizen. Ze eten veel gedroogd of gezouten vlees, noten, vijgen, amandelen en walnoten. De bevolking houdt zich vooral bezig met ambachten, handel, houtbewerking, metaalbewerking en leerbewerking.

Prijs: Euro 575,-