Wereldkaart – Covens & Mortier naar Guillaume De L’Isle, 1745

2.250

Mappe-Monde Dressé sur les Observations de Mrs. De L’Academie Royale des Sciences et quelques autres et sur les memoires les plus recens Par M. De L’Isle.” (Wereldkaart opgesteld op basis van de waarnemingen van de heren van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en enkele anderen, en op de meest recente geschriften van dhr. De L’Isle.) Kopergravure uitgegeven door Covens & Mortier te Amsterdam rond 1745. In de tijd met de hand gekleurd, met latere toevoegingen. Afm.: 50,8 x 63,5 cm.

Deze wereldkaart van Guillaume De L’Isle werd voor het eerst gepubliceerd in 1700 en vervolgens herzien en meermaals heruitgegeven in de 18e eeuw door De L’Isle en latere uitgevers van kaarten. De eerste versie van de Amsterdamse uitgeverij Covens & Mortier kwam op de markt in 1720, met onderaan een zeegezicht met schepen aan de horizon, versierd met een cartouche in de vorm van een zeemonster met een zeemeermin, meerman en dolfijnen. Ze gaven een latere editie van die kaart (dit exemplaar) van rond 1745 met de extra ondertitel “Nouvellement corrigée apres les dernieres Decouvertes faites par l’Academie de Petersbough” (recentelijk gecorrigeerd na de laatste ontdekkingen gedaan door de Academie van Sint-Petersburg).

De kaart bestaat uit twee centrale hemisferen, oostelijk en westelijk, omgeven door vier kleinere weergaven van de polen. De rechter richten zich daarbij op het noordelijk halfrond, de linker geven het zuidelijke halfrond weer. Centraal bovenaan bevindt zich een uitgebreid decoratieve cartouche met verschillende allegorische elementen die de vier grote continenten in vrouwelijke vorm weergeven, beginnend linksboven met de klok mee: Amerika, Europa, Afrika en Azië.

De routes van een aantal van de beroemdste ontdekkingsreizigers over de oceanen worden getoond van 1542 tot ongeveer 1730, eindigend met de Russische reizen van Aleksei Chirikov en Vitus Bering.

Opmerkelijke kenmerken van de kaart zijn de Russische verkenningen langs de noordwestelijke kust van Amerika, de Aleoeten weergegeven in een quasi-mythische samenstelling en zitten vast aan een zeer speculatief weergegeven Alaska; de waarneming van Antarctisch ijs door astronoom Edmund Halley; Jean-Baptiste Bouvet de Lozier’s veel te grote “Cap de la Circoncision”; Een weergave van de route van de koopman François Pelsaert van Australië naar Java; Carpentaria zit vast aan Nieuw-Guinea; Abel Tasman’s route, evenals een afbeelding van Tasmanië, duidelijk gescheiden van Australië; Ook is het schiereiland Californië merkwaardig weergegeven.

Prijs: Euro 2.250,-