Wereldkaart – Mercator, Hondius, Janssonius, 1641

EEN VAN DE MOOISTE WERELDKAARTEN UIT HET BEGIN VAN DE 17DE-EEUW

Nova Totius Terrarum Orbis Geographica ac Hydrographica Tabula auct. Iud. Hondio.“Kopergravure vervaardigd in 1630, hier in de 2de staat (van vier) uitgegeven door Johannes Janssonius in 1641. Later met de hand gekleurd. Afm.: 54,5 x 38 cm.

Dit is een van de meest bekende en mooiste wereldkaarten uit de eerste helft van de 17de-eeuw. Het was het antwoord van uitgeverij Hondius-Janssonius op de wereldkaart van concurrent Blaeu. Henricus Hondius en zijn schoonzoon Johannes Janssonius brachten in 1630 een heruitgave op de markt van de door (vader) Jodocus Hondius samengestelde atlas met kaarten van Gerard Mercator. Na het overlijden van Henricus Hondius gaat Janssonius door met de uitgeverij en zet zijn naam op koperplaat van de wereldkaart.

De portretten in de hoeken van de gravure zijn (van linksboven, met de klok mee) Julius Caesar, Claudius Ptolemaeus (Grieks geograaf en astroloog, vermaard om zijn in de 15de-eeuw gekopieerde kaarten), Jodocus Hondius (cartograaf en de oprichter van de uitgeverij) en Gerardus Mercator (‘de vader van de moderne geografie’ en leermeester van Jodocus Hondius) .

Om het oostelijk- en westelijk halfrond heen zien we de elementen: de god Apollo in zijn wagen met Phoenix en vuurspuwende draken verbeelden vuur (Ignis), de godin Diana met vogels en de wind als verbeelding van de lucht (Aer), de godin Abundantia met dieren en de hoorn des overvloeds vertegenwoordigen de aarde (Terra), en Aquarius met waterkan, schelpen en vissen het water (Aqua). Midden bovenaan zien we een hemelglobe en de zon, onderaan de maan en een mythologische Europa geschenken krijgen van Azië, Amerika en Afrika.

De kaart is de eerste atlaskaart waarop Californië als een eiland is afgebeeld en kent een van de vroegste weergaves van de noordwest kust van Australië.

Prijs: VERKOCHT