Amsterdam Art & Antiques Week – 19 t/m 27 september 2020

POP-UP WINKEL: Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge in de Nieuwe Spiegelstraat 7.

Het fenomeen kunstbeurs staat onder druk anno 2020, maar het Spiegelkwartier in Amsterdam biedt een platform voor de (inter)nationale kunsthandel om hun bereik ten tijde van het corona-virus te vergroten. De Amsterdam Art & Antiques Week van 19 t/m 27 september, zal van het Spiegelkwartier een beursvloer en van de straten looppaden maken.

In maart van dit jaar werd duidelijk dat de kunstbeurzen van 2020 en wellicht zelfs 2021 geen doorgang kunnen vinden. Veel mensen in een grote ruimte, met een grote kans op besmetting. Het Spiegelkwartier ging rond de tafel, om als voorhoeders van de Nederlandse kunst- en antiekhandel een oplossing te bieden. Het Art & Antiques Weekend van september, werd tot een week gemaakt en er ging een uitnodiging uit naar alle deelnemers van de PAN, KVHOK en BRAFA. Inmiddels zullen reeds 40+ deelnemers neerstrijken in het Spiegelkwartier van Amsterdam, dat de gloriedagen van de Nederlandse kunst- en antiekhandel zal herbeleven.

In deze moeilijke tijd rijkt men elkaar de hand, waardoor verschillende kunsthandelaren en antiquairs samen zullen exposeren in reeds bestaande galeries. Maar ook het weelderige koetshuis van het Museum Van Loon blijft niet onbenut en leegstand in en om de Spiegelstraat zal gebruikt worden. Casco-panden zullen worden omgevormd tot beurs-stands van hoge kwaliteit en souterrains van particuliere verzamelaars zullen een magazijn worden. Er zal tijdens de beurs een momentum zijn van ‘vluchtigheid’, maar ook van historisch belang. Een belangrijk Tang-beeld op een vervoerskrat in plaats van een uitgelicht pedestal mag u dus niet verbazen en wellicht vindt u ook een Sluijters van hoge kwaliteit aan de bevlekte wand van een parkeergarage. Lokale horeca zal bezoekers voorzien van voldoende terrasruimte en eet- en drinkgelegenheid.

Het Nederlandse lockdown-beleid zal soepel blijven volgens de overheid, dus het Spiegelkwartier is uitgegaan van het slechtste scenario, zoals dat in maart. Een beperkt aantal mensen in de galerie en geen horeca binnen. De keuze voor september is er een voor mooi weer, met de mogelijkheid tot buiten wachten. Veel handelaren zullen een aparte ruimte maken voor verzamelaars die iets hebben gezien dat meer tijd en nadere inspectie behoeft. Daarnaast zullen de richtlijnen volgens het RIVM strikt gehanteerd en gecontroleerd worden door controleurs en schoonmakers ingeschakeld door het Spiegelkwartier. Verder zal de organisatie nationale en regionale ontwikkelingen omtrent het corona-virus nauwlettend in gaten houden om eventuele aan te passen waar nodig.

Wij nodigen verzamelaars van jong tot oud om deze historische kunstbeurs te bezoeken en bijvoorbeeld een weekend of mid-week Amsterdam te boeken en in een van de talrijke fantastische hotels te verblijven.

Voor meer informatie zie hier.